Aktivitetsdatument har passerat

Regiontävling i 4D Frame

  • fredag 13 maj 2016 - Datumet har passerat

Fredagen den 13 maj arrangerar Innovatum tävlingen Enlightening Imagination för att uppmuntra elever i årskurs 7 och 8 att lösa problem och omsätta sina idéer i handling på ett kreativt sätt med hjälp av 4DFrame, ett pedagogiskt läromedel, utvecklat i Sydkorea.

Teknik och kreativitet

Varje lag bestående av 2 elever som får ett väldefinierat uppdrag. Ramarna är tydligt formulerade och bedömningskriterierna sker utifrån tekniska lösningar, kreativitet, konstnärlighet och samarbetsförmåga.

Uppdraget ska lösas och presenteras som en kort berättelse, en enkel skiss och en 4DFrame-modell. I sin presentation ska gruppen beskriva och visa hur de har använt sig av sitt tekniska och matematiska tänkande. Uppdraget ska lösas på 1,5 timma och bedöms av en lokal jury.

Såväl den svenska som den internationella tävlingen fokuserar på att stimulera det kreativa tänkandet genom tillämpning av matematik, naturvetenskap och designprinciper.

Vinnande laget får åka till Sydkorea

Vinnarlaget från varje regionstävling filmar sitt bidrag som skickas till den svenska finalen i Stockholm och tävlar då mot lag från Stockholm, Borlänge, Visby och Umeå. Det vinnande laget får följa med på en resa till den stora Math and Science Creativity Competition vid National Science Museum i Daejeon, Sydkorea 8 oktober 2016.

4d-frame
Datum: 13 maj
Tid: 9.00-12.00
Plats: Innovatums science center
Arrangör: Innovatum
Anmälan: carolina.barros@innovatum.se
Sista anmälningsdag: 9 maj

Begränsat antal platser. Så först till kvarn gäller.

Klassen får 4Dframe-material från Innovatum för att träna i skolan men som också skall användas på tävlingsdagen.

Om tävlingen

Enlightening Imagination är ett samarbete mellan Vattenhallen Science Center i Lund, Tekniska museet i Stockholm, Innovatum i Trollhättan, Framtidsmuseet i Borlänge, Fenomenalen i Visby och Umeovatoriet i Umeå. Tävlingen genomförs med bidrag från Skolverket.

Om materialet 4D Frame

4DFrame är ett pedagogisk material som är framtaget och utvecklat i Sydkorea. Materialet är enkelt utformat och kan användas i oändligt många konstruktioner. Färgglada sugrörsliknande pinnar kombineras med ett antal kopplingar för att skapa olika konstruktioner. I Sydkorea som är känt för att ha ett av de bästa utbildningssystemen och de mest framgångsrika studenterna i världen, används 4DFrame i undervisningen.

Våren 2015 vann Oscar Åkesson och Niklas Olsson från Strömslundskolan tävlingen med filmen vilket tog dem ända till Sydkorea.

Liknande aktiviteter

Visa alla aktiviteter ›