Aktivitetsdatument har passerat

Temautställning Bilismen

  • torsdag 3 mars 2016 – fredag 30 december 2016 - Datumet har passerat

Bilen, människan och samhället

Utställningen speglar på olika sätt bilsamhällets framväxt och betydelse, historisk och idag. Fokus kommer att sättas på bilens betydelse för människor och samhällsutveckling samt bilens roll i dagens samhälle och i framtiden.

Datum: 3 mars – 30 december
Tid: tisdag-söndag 11-16
Plats: Saab Car Museum
Kostnad: 90 kr vuxen, 75 kr pensionär & 50 kr barn

För mer information om museet besök
saabcarmuseum.se

Ett sätt att färdas

Bilen betyder olika saker för oss alla. I omkring 85 procent av våra hushåll finns minst en bil. Lägg till alla bussar och lastbilar som dagligen transporterar folk och varor så pratar vi konkret nytta och funktion för hela samhället.

Bilen tar oss till och från jobb, skola, aktiviteter och fritidsnöjen. Den kan ge oss mer tid över till annat, men även sinka oss genom bilköer eller när den krånglar. Framför allt har den spelat en avgörande roll för moderniseringen av Sverige, från 1950-talet och framåt.

Ett sätt att njuta

Själva bilresandet ger oss en känsla av frihet och nya möjligheter. För några blir fordonet en passion, en hobby, en identitet.

En pryl utöver det vanliga som vårdas ömt och gärna visas upp för andra.

hoppa-in

Å andra sidan…

Bilen skapar också konflikt. Kanske använder vi bilen onödigt mycket, bara för att det är så bekvämt? För vi vet ju alla att utsläppen av fossila bränslen måste minska drastiskt, för klimatets skull. Trots allt tycks fördelarna med bilen vara alltför stora för att vi ska kunna avstå från den. Ingen människa i vårt samhälle är oberoende, inte ens den som har valt bort att ha en egen bil.

Denna utställning belyser en del av allt detta.

FINANSIERAS AV

Temat bilism är finansierat av Västra Götalandsregionen Kulturnämnd och är en del av ett treårigt utvecklingsprojekt för att komma fram till en långsiktig verksamhetsinriktning för Saab Car Museum. Hela utvecklingsprojektet stöttas också av Trollhättans Stad och Västra Götalandsregionens Regionutvecklingsnämnd.

Visa alla aktiviteter ›