Välkommen till Innovatums science center

Innovatums science center är platsen för dig att upptäcka, uppleva och testa teknik. Vi har 4400 kvadratmeter fulla av interaktiva stationer, kreativa lekplatser och fascinerande experiment.

Välkommen med familjen, vännerna eller skolklassen!

På Innovatums science center finns möjlighet att vara aktiv, leka och prova på saker för hela familjen, men det finns också utrymme för den som vill gå runt och ta det lugnt och ta del av information och historia.

Förutom att ta del av vår utställning med stationer och experiment erbjuder vi extra aktiviteter på loven och vissa helger (se kalendarium), samt möjlighet att boka barnkalas och visningar.

Öppettider och priser ›

Innovatums science center har ett omfattande skolutbud som riktar sig till elever och lärare i form av pedagogiska program, föreläsningar, fortbildningar och projekt.

För skolan ›
laserrummet

PÅ GÅNG PÅ INNOVATUMS SCIENCE CENTER

Hos oss är det alltid saker på gång! På fredagar har vi Fredagskul för små barn med deras vuxna, på skolloven har vi fullspäckat med aktiviteter och under sommarsäsongen erbjuder vi flera olika saker att göra för hela familjen. Dessutom arrangerar vi speciella temadagar och -helger under våren och hösten. Titta i vårt kalendarium för att få reda på vad som händer härnäst!

Kalendarium - Innovatums science center Visa alla ›

OM UTSTÄLLNINGEN

vid dator

I den främre delen av den stora hallen närmast entrén finns flera stationer och platser som fokuserar på hållbar energi och miljöpåverkan. Testa till exempel hur vattennivån ändras om klimatförändringarna fortsätter, ge ditt eget klimatlöfte eller handla i butiken där priserna anges i koldioxidutsläpp.

mjuk_lego

Andra populära aktiviteter i denna hall är att bygga med vårt stora mjuka lego, konstruera kulbanor eller åka på våra ”sköldpaddor”. Här finns även en mängd fikabord för dig som vill slå dig ner en stund och ladda batterierna.

Den stora hallen rymmer också en del håll-och lekplatser kopplat till Trollhättans och Nohabs historia. Bygg en tågbana i Trollhättemiljö, titta på hur staden såg ut förut eller läs om några viktiga milstolpar.

4d-frame

I anslutning till den stora hallen ligger tre rum; Ägget, Francis och Kaplan. I dessa har vi ibland personalledda aktiviteter, eller så står de öppna för er själva att exempelvis bygga med 4D-frame eller vara kreativ med papper, sax och penna!

tittut

När du går längre in i lokalen passerar du vår avdelning för de minsta – Titt-ut! Här kan de små krypa och fascineras av textur, färg och form, och inte minst gömma sig i en koja eller åka rutschbana.

På vägen in i Experimentskeppet har du även möjlighet att beskåda en utställning av IF Metall som belyser hur det kunde se ut på arbetsplatser och hem förr i tiden.

Caleido

I närheten ligger Caleido, där du kan spela interaktiva spel på en superstor skärm. Du kan också testa dina målvaktsfärdigheter i vårt fotbollsspel eller se om du kommer igenom vår framtidsdörr.

dans

Experimentskeppet domineras av Bollfabriken, där du genom att dansa på en matta, spela piano eller gripa efter färgglada bollar hjälper till att skapa en stor bild på väggen. Här inne finns även en mängd olika små experimentstationer för att testa och förstå fysikaliska fenomen  Det är också här du hittar både Blixt- och Laserrummet samt vår vattenleksavdelning Splash! där du kan leka med slussar.

Butiken

butiken

Vad vore ett science center utan en riktigt rolig butik att shoppa loss i innan hemgång? I vår butik hittar du allt ifrån kluriga 3D-pussel och coola armband till magisk lera och mekaniksatser. Här kan du även köpa smarta telefonladdare, intressanta böcker och förvaringsmöbler av återvunna material.

Butiken är öppen under våra ordinarie öppettider.

Tips! Har du årskort är det dessutom 10% rabatt på allt!