Aktivitetsdatument har passerat

Astronomins Dag Och Natt 2017

  • lördag 23 september 2017 - Datumet har passerat

rymden_2

För sjätte året i rad anordnar Svenska Astronomiska Sällskapet Astronomins Dag Och Natt. Det vill vi på Innovatum också uppmärksamma och firar detta med många roliga aktiviteter.

Rymdforskaren Gabriella Stenberg Wieser besöker oss för att prata om Jupitermissionen JUICE och Torbjörn Holmqvist från Dalslands Amatörastronomer kommer att tipsa om hur man gör för att börja med astronomi.

Vi kommer att visa astrofoto från Dalslands Amatörastronomer och sex fotografers verk om rymden ställs tillsammans ut i utställningen ”Upptäck Universum”. I aktiviteten ”Minigalaxen” blir det skapande av en egen liten Vintergata att ta med hem.

Eventet arrangeras av Innovatum Science Center i samarbete med Dalslands Amatörastronomer.

PROGRAM

Föredrag: ”JUICE: på upptäcktsfärd till jätteplaneten Jupiter och dess månar”, Gabriella Stenberg Wieser

Lokal: Magneten, Tid: 13.00-14.00

År 2022 kommer den europeiska rymdorganisationen ESA att skicka iväg rymdsonden JUICE mot Jupiter och de spännande månar som omger planeten. Svenska forskare bidrar i allra högsta grad genom att bygga flera av de vetenskapliga instrument som ska följa med. Gabriella berättar hur en rymdexpedition som JUICE går till och hur vi i Sverige är inblandade. Vad är det som gör Jupiter så intressant? Vad ska vi ta reda på med hjälp av JUICE? Vad är de största problemen som vi måste lösa för att lyckas med expeditionen? Hur ser tidsplanen ut?

 

Föredrag: ”Att börja med astronomi”, Torbjörn Holmqvist från Dalslands Amatörastronomer

Lokal: Magneten, Tid: 14.30-15.30

Torbjörn kommer att föreläsa om att börja med astronomi – både om hur man kommer igång, enkel utrustning och vad man kan titta på just nu under hösten (citat Torbjörn: ”Man kommer långt med en enkel stjärnkarta, en lampa som ger rött ljus och en kikare”). Efter föreläsningen finns det möjlighet att ställa frågor till Torbjörn.

IMG_4487

Aktivitet: Minigalaxen

Lokal: Francis, Tid: 11.30, 12.30, 13.30, 14.30

Skapa din egen Vintergata att förvara tryggt i en liten flaska som du får ta med hem!

8 deltagare/pass, varje pass är 30 min. Anmälan sker i receptionen.

Övrigt: Astrofoto av Dalslands Amatörastronomer

Lokal: Caleidoscopica, Tid: Visas under hela dagen

Stå en stund och njut framför vår elva meter stora duk där vi visar finfint bildspel med astrofoton tagna av medlemmarna i Dalslands Amatörastronomer.

Övrigt: ”Upptäck Universum”

Lokal: Utställningen, Tid: Visas under hela dagen

Fotograferna Martin Fransson, Zoltan Nagy, Peter Rosén, Jörgen Tannerstedt, Mia Stålnacke och Göran Strand ställer vardera upp med tre verk i denna mäktiga utställning om exempelvis plejaderna, andromedagalaxen, månen och norrsken. Utöver fotografierna visas två planscher om Vintergatan respektive ljusföroreningar.

Mer info om utställningen finns på: http://www.astronominsdag.se/utstallning

Plejaderna_C_Martin_Fransson_webb
Foto: Martin Fransson
Läs mer på Martin Franssons webbplats ›
Datum: 23 september
Tid: 11.00-16.00
Plats: Innovatum Science Center
Arrangör: Innovatum Science Center tillsammans med Dalslands Amatörastronomer
Kostnad: Ordinarie inträde till science center

GABRIELLA STENBERG WIESER

gabriella

Dr Gabriella Stenberg Wieser är rymdforskare och arbetar primärt med att analysera vetenskaplig data från rymdburna instrument, exempelvis Rosetta.

DALSLANDS AMATÖRASTRONOMER

Torbjörn Holmqvist

Entusiastiska stjärnskådare som under mörkersäsongen träffas på lite olika platser i regionen för att observera tillsammans och ta en fika under stjärnorna. Är även aktiva under den astronomiska lågsäsongen (sommaren) då det istället blir exempelvis spontana mountainbiketurer i skogen.

LÄNKAR

Läs mer på Astronets forum ›Läs mer på Dalslands amatörastronomers webbplats ›Läs mer på Gabriella Stenberg Wiesers webbplats ›
JörgenTannerstedt01AdobeRGB_Gettlinge_webb
Foto: Jörgen Tannerstedt
Läs mer på Jörgen Tannerstedts webbplats ›

Liknande aktiviteter

Visa alla aktiviteter ›