Aktivitetsdatument har passerat

Astronomins Dag och Natt

  • lördag 28 september 2019 - Datumet har passerat

astronomins-dag-hemsidan

En dag med roliga aktiviteter kring stjärnor och planeter. Följ med ut i rymden under planetarievisningar, gör fina stjärnsmycken i glas, var kreativ i vårt stjärnverkstad och mycket, mycket mer!

Astronomins Dag och Natt gör det fantastiska med astronomi och universum tillgängligt för alla i hela Sverige. 2019 är ett ”superrymdår” och Astronomins Dag och Natt ska bli större och bättre än någonsin! Innovatum Science Center är med och firar flera rymdiga jubiléer tillsammans med många andra ställen runt om i landet: det är 50 år sedan de första månlandningarna och 100 år sedan organisationerna Svenska Astronomiska Sällskapet och Internationella Astronomiska Unionen grundades.

Under temat Stjärnfallet kan du ta en resa ut i rymden och räkna stjärnorna i vårt planetarium, göra finfina stjärnsmycken i glas och släppa loss kreativiteten i vår stjärnverkstad. Dessutom får alla små och stora besökare vara med i stjärnjakten och hittar de gömda stjärnorna i utställningen!

PROGRAM

PLANETARIEVISNING

Luta dig tillbaka och följ med på en resa ut i rymden. Besök vintergatan och titta på stjärnorna i vårt uppblåsbara planetarium. Aktiviteten passar hela familjen och barn från 4 år.

Tid: ca 20 min, kl. 12.00, 13.00 och 14.00 • Anmälan på plats • Plats: Utopia


LABBAKTIVITET: FÅNGA STJÄRNORNA

I vårt kemilabb kan du skapa din egen lilla galax. Fånga in stjärnorna och ta med dem hem för att titta på om och om igen.

Aktiviteten passar hela familjen. Barn från 5 år kan vara med själva. • Tid: ca 20 min kl. 12.00 och 14.30 • Plats: Labbet


STJÄRNVERKSTAD

Släpp loss kreativiteten i vår stjärnverkstad. Vi laddar med mängder av pysselmaterial. Välkomna in!

Aktiviteten passar hela familjen • Tid: kl. 11.00-16.00 • Plats: Kaplan


GLASFUSING

Gör finfina stjärnor eller smycken i glas som sedan bränns i vår glasfusing-ugn. Du hämtar ut ditt konstverk dagen efter, då bränningen sker under natten.

Självkostnadspris 40 kr, betalas i receptionen innan. • Aktiviteten passar alla små och stora stjärnälskare från 7 år, mindre barn i sällskap av en vuxen. •  Tid: kl. 14.30-15.00 • Anmälan på plats • Plats: Francis


STJÄRNJAKTEN

Vi har gömt olika stjärnor – små och stora – i vår utställning. Hitta dem och lämna rätt antal stjärnor i receptionen. Där väntar ett fint litet pris på dig.

Tid: kl. 11.00-16.00 • Plats: utställningen

Datum: 28 september
Tid: kl. 11:00-16:00
Plats: Innovatum Science Center

Bakgrund till Astronomins Dag och Natt
Astronomins Dag och Natt koordineras av Svenska Astronomiska Sällskapet. Festivalen utropades för första gången år 2012 efter ett förslag från sällskapets ordförande 2011. Det första året arrangerades hela 35 evenemang på totalt 22 olika orter i hela Sverige. Sedan dess har Astronomins dag blivit allt större.

Astronomins Dag och Natt återkommer varje år med syfte att göra det underbara med astronomi tillgängligt för alla i hela Sverige. Alla är välkomna att ordna astronomiska evenemang: föreningar, individer, forskare, amatörastronomer, företag, institut, skolor och högskolor.

Vill du veta mer? Läs här astronominsdag.se

Liknande aktiviteter

Visa alla aktiviteter ›