Aktivitetsdatument har passerat

Mysterium – Nordic Art Brut

  • lördag 28 oktober 2017 – lördag 30 december 2017 - Datumet har passerat

Myst-560_3
Myst-560_2

Mystrium är en brokig, udda och annorlunda utställning som inte rättar sig efter konstvärldens vanliga avgränsningar.

I utställningen Mystrium sätts ljuset på den förbisedda och parallella konstvärld som utgörs av självlärda och/eller anonyma bildkonstnärer – något som breddar och fördjupar diskussionen om vad som räknas som konst.

I utställningen visas ett urval av verk av nordiska självlärda konstnärer där den gemensamma nämnaren är egensinnighet och upptäckarlust med den visuella konsten som uttrycksmedel. Med utställningen sätts det egna skapandet i centrum – som en manifestation för allas rätt till kreativitet.

Samtidigt påvisas den höga konstnärliga kvalitet som också finns i det som faller utanför de etablerade ramarna. Många av verken är svåra att kategorisera då materialval kan vara det mest häpnadsväckande som gamla traktordelar, kopparbeslagen cement, medicinburkar, trädgrenar, textil med broderier i jättestygn, men rent måleri och skulptur förekommer naturligtvis också.

Utställningens titel ”Mystrium” kommer från ett citat från en av konstnärerna. Han hade skurit ut och målat en devis i trä: ”Konsten är ett mystrium – låt den vara det”. Det är med andra ord ingen felskrivning, tvärtom påvisar han att konsten är mer mystisk än ett mysterium.

Utställningen är sammansatt av curatorerna Borghild Håkansson och Staffan Backlund för att visas i Konsthallen Trollhättan och på Strandverket Konsthall, Marsstrand, där den visades under perioden 8 april – 1 oktober 2017. De har tidigare bl a skapat utställningarna ”Annan konst” på Göteborgs Konstmuseum (2009), ”Eljest” på Liljevalchs (2012), ”EgenArt” på Hallands kulturhistoriska museum (2013).

Deltagande konstnärer:

Kalle Ahola, Gustav Adolf Andersson, Ulla Andersson, Rolf André, Jesper Arvidsson,Uno Axelsson, Kerstin Bille, Lill-Marie Boström, Marina Brunzell, Ruth Lander Ericsson, Linder Eriksson, Bengt Falk, Maja Johansson, Mona Johansson, Kello, Alpo Koivumäki, Eila Leino, Ragnar Linnartsson, Salih Mujčinović, Erland Nilsson, Primus Mortimer Pettersson, Nils Björnjägaren Rundgren, Nils Nilsson Skum, Augusta Strömberg, Jan-Erik Svennberg, Ensio Tuppurainen.
Utställningen visar också en del verk av anonyma konstnärer.

Erkki Pirtola, film om finska konstnärer
Lars Tunbjörk, fotograf av ej flyttbara verk

Datum: 28 oktober – 30 december
Tid: Måndagar stängt
Tis - Sön kl 11-16
Ons kl 11-19
Plats: Konsthallen, Nohabgatan 11 b
Arrangör: Konsthallen

23/12 – 26/12  Stängt

Alla visningar i Konsthallen är kostnadsfria

Kontakta oss gärna för gruppvisning.

Peter Hagsér
Verksamhetsansvarig
Konsthallen Trollhättan
peter.hagser@trollhattan.se
070 – 320 51 47

Logotype Konsthallen
Besök Konsthallen Trollhättans webbplats för mer info om aktuella utställningar ›

Liknande aktiviteter

Visa alla aktiviteter ›