Aktivitetsdatument har passerat

Seminarium: Reparation och uppgradering av komponenter i metall

  • torsdag 9 maj 2019 - Datumet har passerat

Teknologier inom Additiv tillverkning (AM) för framställning av metalliska komponenter mognar snabbt och antalet möjliga tillämpningar växer stadigt. Att använda AM*-teknologier för reparationer, uppgraderingar och renoveringar av komponenter är spännande och har stor potential – inte minst hållbarhetsmässigt.

Reparation och renovering istället för förtida utbyten är mycket positivt. Likaså är uppgraderinger med syftet att förlänga komponenters beräknade livslängd, eller tid till service, också starkt bidragande till en hållbar utveckling.

Detta seminarium visar på möjligheter för AM inom ovan nämnda områden och vi söker svar på vilka utecklingsbehov som finns. Tekniskt, utrustningsmässigt och inte minst affärsmässigt för att utvecklingen ska kunna ta fart.

En intressant dag utlovas. Det blir föreläsningar, demonstrationer, utställningar, diskussioner, erfarenhetsutbyten och behovsinventering. Du träffar; tillverkande industriföretag som använder AM för reparation i sin verksamhet, företag som arbetar med industriservice, AM-baserad reservdelstillverkning och våra forskningsprojekt som arbetar med dessa områden.

Målgrupper: Industriföretag med behov av reparationer, teknikföretag, företag inom industriservice, företag inom konstruktion, akademi, och alla med intresse av utvecklingen inom dessa områden.

DSC_0078

PROGRAMMET I STORT

08:30 – 09:00 DROP-IN, FIKA OCH MINGEL
9.00 – 11.30 PRESENTATIONER

* Inledning; Additiva metoder till stöd för en Hållbar utveckling.
* ”Vad är AM?” En kort introduktion till ämnet ”AM för metall”. Om teori, användningsområden, begränsningar, förekommande metoder och tankar om affärsområdets utveckling.
* Reservdelar, Reparation, Renovering och Uppgradering av industrikomponenter – Industriexempel; 3DMetprint tillverkar bla reservdelar med AM-teknologi. Surftech, Skandinavisk Ytförädling, TSE och Castolin erbjuder service för industrin med termisk sprutning och svetsbaserade metoder. Trumpf säljer utrustningar för Additive Manufacturing inom ”Blown Powder/Laser Metal Deposition” och ”Pulverbädd/Laser Metal Fusion”.

11.30 – 12.30 LUNCH, UTSTÄLLNINGAR och MINGEL I PTC

* Diskutera med våra föreläsare och utställande företag
* Besök labben i PTC
* Missa inte tillfället att dela erfarenheter och knyta nya kontakter!

12.30 – 15.15 PRESENTATIONER OCH DISKUSSIONER

* Reparation och uppgradering av komponenter inom den tillverkande industrin: GKN Aerospace berättar om hur de jobbar idag och tankar för framtiden.

* Forskning och utveckling vid PTC; Högskolan Väst och GKN Aerospace berättar.

* En paneldiskussion;
– Vilka är möjligheterna för AM-baserad reparation?
– Tankar runt områdets utveckling?
– Affärsmöjligheter?

* Nästa steg; -Vad behövs, vad kan vi göra?

Detaljerad agenda här! ›

medverkande under dagen

FINANSIÄRER

Finansiärer

Kontakt

Datum: 9 maj
Tid: 09:00 - 15:15
Plats: Produktionstekniskt centrum, PTC
Kostnad: Kostnadsfritt. Lunch och fika ingår!
Sista anmälningsdag: 7 maj
Anmälan har nu stängt. Slå en signal till Peter Berg 076-9488393 för frågor ›

Detta är AM:

Additive Manufacturing (AM), 3D-printing och Friformsframställning är olika begrepp för samma sak. Det handlar om olika tillverkningstekniker där tredimensionella föremål byggs upp med lager-för-lager teknik till en förutbestämd form definierad i en CAD-modell. Vanligast är komponenter i olika typer av plast eller kompositmaterial. För oss här på Produktionstekniskt centrum riktas insatserna till metalliska material. Hos oss använder vi begreppet AM.

SEMINARIET ÄR ETT ERBJUDANDE FRÅN PTC:
PTC ny logo

Produktionstekniskt centrum, PTC är en samverkansarena för utveckling av tillverkningsmetoder och produktionsteknik. Arenan drivs gemensamt av huvudparterna Innovatum, Högskolan Väst, GKN Aerospace och RISE IVF.

Liknande aktiviteter

Visa alla aktiviteter ›