Innovatum fyller 20 år

innovatum_20

I hjärtat av stadens industrihistoria, på det gamla Nohabområdet, ligger nu ett av landets mest omfattande utvecklingscentrum som också gett namnet åt området – Innovatum.

1847 startade Nydqvist och Holm Trollhättans Mekaniska verkstad vilken kom att bli en av stadens viktigaste arbetsplatser och arbetsgivare under över 100 år. När verksamheten började gå sämre mot den andra halvan av förra århundradet så gapade lokalerna tomma.

1997 bildades stiftelsen Innovatum av Trollhättans kommun, Landstinget i Älvsborg, Vattenfall AB, Saab Automobile AB, Volvo Aero Corporation, Skanska AB och Svenska Metallindustriarbetarförbundet avd 112, med syftet att bli en mötesplats för människa och teknik, teori och praktik, historia och framtid.

20 år har gått och Innovatum fullkomligt sjuder av liv. Företag växer fram. Nya produkter och processer utvecklas. Nyfikna besökare tar del av såväl konst, musik, naturvetenskapliga experiment som SAABs fantastiska bilar genom tiderna.

Och det är i mötet som det magiska händer. Precis som på andra platser kända för sitt nyskapande är det människorna som vistas här dagligen eller bara då och då, som är med och utvecklar innehållet. Här finns ett jäklar anamma, en framtidstro och en betryggande vetskap om att det vad som än händer är fullt möjligt att vända en kris till kreativitet, motgång till framgång och svaghet till styrka. Här finns en finns en inneboende känsla av att det är vår tid nu att göra storverk och skriva historia.

Och en 20 åring ska ju firas. Under hösten kommer vi att uppmärksamma att vi fyller 20 år med festligheter, seminarier, och andra roliga aktiviteter.