Innovatums bildarkiv

Fotografier kan ge spännande och intresseväckande inblickar till svunna tider. Här i Innovatums bildarkiv har vi samlat närmare 100 000 historiska bilder från Trollhättan och företaget NOHAB, i vars gamla industrilokaler Innovatum finns idag.

Vi har arbetat med att digitalisera dessa fotografier och göra dem tillgängliga på internet i vårt digitala bildarkiv. Det omfattar idag drygt 7000 bilder. Bilderna i det digitala bildarkivet är lågupplösta kopior och kan fritt laddas ned och användas, exempelvis för privat bruk, skolarbeten och rapporter mm. Alla bilder har en beskrivande text som hjälper till att hitta och identifiera dem.

Sök i bildarkivet ›

Kontakt:

Instruktioner och tips

Så söker du i Innovatums bildarkiv

Fritextsökning

När du söker efter bilder i databasen är fritextsökning det bästa sättet. Du kan söka på gatunamn, kvarter, geografiska platser, industrier, affärer mm. Den förinställda markeringen ”Nytt sök” betyder att hela bildarkivet söks igenom. Det går också att söka inom träfflistan du får efter en första sökning för att ytterligare smalna av sökresultatet. Markera då ”Sökresultat” direkt i sökfältet uppe till vänster, istället för den förinställda ”Nytt sök”.

Exempelvis kan du göra en första sökning på ”NOHAB” (med inställningen ”Nytt sök”) och sedan en andra sökning med sökordet ”lok” och inställningen ”Sökresultat” för att se bilder taggade med både NOHAB och lok.

Jokertecken (wildcards)

Du kan använda frågetecken ? och asterix * för att söka efter delar av ord.

? ersätter vilket tecken som helst.
* ersätter många eller inga tecken.
b?t ger träff på båt och bit.
f* matchar fisk, fågel, fast, etc.
*plan matchar plan, flygplan, byggplan, etc.

Sök i bildarkivet ›

Booleska operatorer

Du kan även använda de booleska operatorerna and, or och not.

”johan and maria” matchar alla filer med orden ‘johan’ och ‘maria’
”not robert” matchar alla filer som inte innehåller ordet ‘robert’
”johan or robert or maria” matchar alla filer med ett eller fler av orden ‘johan’, ‘robert’ och ‘maria’
”johan or (robert and maria)” matchar filer med ordet ‘john’ eller orden ‘robert’ och ‘maria’
Du kan kombinera booleska operatorer med jokertecken (wildcards).
jo* or (rob* and maria?)
john and robert or maria?
f* and p* and m*

Vet ej hur det stavas?

Det går också att söka med sk. ‘fuzzy’-sök vilket tillåter dig att hitta bilden även om sökordet är felstavat eller om ord har felstavats i beskrivningen av bilden. Använd två stycken procenttecken %% direkt efter eller i närheten av där du misstänker att ordet är felstavat:

‘eli%%sabeth’ matchar ‘elisabeth’
‘maria%%h’ matchar maria och mariah

Följ Innovatums bildarkiv på Instagram

Här hittar du ett axplock av historiska bilder ur vårt bildarkiv som industribilder från NOHAB och Saab, fall- & slussområdet och staden Trollhättan.

Läs innehållet på lättläst svenska

Läs mer

I Innovatums bildarkiv har vi nästan 100 000 historiska bilder från Trollhättan. Du hittar också många bilder från företaget NOHAB som hade sin verksamhet i lokalerna där Innovatum finns idag.

I vårt digitala bildarkiv hittar du närmare 7 000 bilder och du kan själv söka i detta arkiv. Bilderna är i låg upplösning och får laddas ner och användas för privat bruk, i skolarbeten, rapporter med mera. Alla bilder har en text som beskriver bilden som gör det enklare att hitta dem.

Det digitala bildarkivet hittar du här: bildarkiv.innovatum.se

 

Bildarkivet på Instagram

Är du intresserad av historiska bilder? Då kan du också följa Innovatums bildarkiv på Instagram. Där hittar du gamla bilder från arkivet som NOHAB och Saab, fall- & slussområdet och staden Trollhättan.

www.instagram.com/innovatumsbildarkiv

 

Har du frågor kring vårt historiska bildarkiv?

Kontakta Patrik Alexandersson
0520-289418, patrik.alexandersson@innovatum.se