10 frågor och svar om inkubatorprogrammet

  • 8 maj, 2020

  • Startup

  • Startup

Innovatum Startup

Hur funkar inkubatorprogrammet? Vilka är affärsfördelarna? Hur blir jag antagen? Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om inkubatorprogrammet hos Innovatum Startup.

1. Vad är egentligen en inkubator?

I Sverige finns omkring 40 företagsinkubatorer. Inkubatorernas uppgift är att hjälpa människor med innovativa affärsidéer att utveckla sina företag.

Inkubatorn Innovatum Startup är en del Innovatum Science Park i Trollhättan.

2. Vilken hjälp erbjuder ni?

Vi erbjuder ett inkubatorprogram med löpande antagning året om. Konceptet bygger på att du som entreprenör ska få rätt förutsättningar att växla upp snabbare och mindre riskfyllt. Några av affärsfördelarna är:

Professionellt affärsutvecklingsstöd
Skräddarsydd rådgivning i upp till ca 3 år.

Dörröppnare
Tillgång till hela Innovatum Science Parks nätverk av nationella och internationella kontakter; näringsliv, investerare, kommuner, region, myndigheter, politik, universitet, forskning, innovationssystem.

Närhet till Innovatum Projektarena som kontinuerligt bedriver ett fyrtiotal utvecklingsprojekt som omsätter cirka 200 miljoner kronor.

Tillgång till expertkompetenser
Vad gäller kring juridiken? Hur bör våra avtal utformas och vilka avtal behövs? Patent? Immateriella rättigheter?  Vi har ett stort nätverk av samarbetspartners som kan kopplas in vid behov under resans gång.

Kvalitetsstämpel
Att vara ansluten till inkubatorn ger ett viktigt verifieringskvitto i möten med exempelvis finansiärer och investerare.

Stöd kring att hitta finansiering
Kontakter, finansieringsstrategi, pitchträning mm.

Community
Bli del av ett socialt och affärsmässigt community.

3. Vem kan söka till inkubatorprogrammet?

Alla med nytänkande affärsidéer som har viljan att satsa och bygga ett tillväxtbolag. Vissa har redan startat sitt bolag när de söker till oss, medan andra enbart har en eller flera idéer på plats. Genom åren har vi stöttat bolag inom en rad olika branscher. Några exempel är: Equilab, Vultus, Hencol, Swedspot och Odosolution.

Sedan 2016 är vi också en rymdinkubator. Mer om sökkriterier och vad det innebär hittar du här. 

4. Hur ansöker jag?

Fyll i vårt kontaktformulär på webben där du kortfattat beskriver affärsidén. Därefter tar vi en första kontakt. Informationen hanteras konfidentiellt och ansökan är inte bindande på något sätt!

5. Hur bedöms affärsidéerna?

Alla affärsidéer bedöms utifrån kriterier som hållbarhet, innovationshöjd, skalbarhet, internationalisering, team och marknad. Några av frågorna vi ställer oss är exempelvis:

Hur internationellt gångbar är affärsidén? Är den tilltänka kundgruppen realistisk? Hur är timingen på marknaden? Finns det en efterfrågan? Är tjänsten eller produkten enkel att skala?  Hur ser konkurrensen ut? Vilka kompetenser och erfarenheter finns det i teamet som ska vidareutveckla idén?

6. Vad förväntas av antagna?

Under de första sex månaderna har vi ett minimumkrav att du lägger 10 h/vecka. Därefter krävs uppväxling och mer tid från dig och ditt team.

7. Måste jag ha ett team på plats direkt?

Nej. Att ha ett team på plats vid start är förstås en klar fördel, men har du det inte, blir det en viktig del av arbetet under ditt första halvår hos oss.

8. Investerar ni i bolagen?

Nej. Vi tar inte delägarskap i våra startups. Vi hjälper däremot till med finansieringsstrategi, att hitta investerare och knyta rätt kontakter när det är dags att resa kapital. Vi hjälper också till att förbereda er på rätt sätt.

9. Måste jag ha mitt bolag i Trollhättan?

Nej. Vi stöttar startups från hela Västra Götaland, med fokus på de 14 kommunerna i Fyrbodal. Om du exempelvis har ditt bolag i Strömstad varvas möten och aktiviteter på plats i Trollhättan med distansmöten. Inom ramen för rymdinkubatorn ESA-BIC stöttar vi startups i hela södra Sverige.

Oavsett vilken av orterna du bor på har du tillgång till vår kontorsmiljö. I september flyttar vi dessutom till helt nya lokaler där du får möjlighet att arbeta i en innovativ miljö tillsammans med andra entreprenörer. Tillgång till fullutrustade konferensrum, en lounge, uteterass och andra kreativa arbetsytor, är några av fördelarna.

Innovatum flyttar till ny byggnad i september

Skiss över det nya företagshuset som vi flyttar in i september 2020. Byggnad 103 ligger tvärs över gatan från vårt nuvarande kontor.

10. Vad kostar det?

Vid start är kostnaden för att vara del av inkubatorprogrammet 1000 kr/månad. Därefter höjs priset successivt och är som max 3500 kr/månad under sista tidsperioden. Kontorsplats eller plats i vårt co-workingspace ingår i priset om man väljer att sitta här.

Läs innehållet på lättläst svenska

Läs mer

Hur funkar inkubatorprogrammet? Vilka är affärsfördelarna? Hur blir jag antagen? Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om inkubatorprogrammet hos Innovatum Startup.