Arbetslivsmuseernas dag 2018

  • 21 juni, 2018

  • Kulturarv och samhälle

Till ljudet av tändkulemotorer och doften av tjära och lin kunde besökare i Håverud under 9 juni uppleva arbetslivsmuseum från hela Västra Götaland. Bakom arrangemanget stod NAV, industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst, som för femte året i rad arrangerade Arbetslivsmuseernas dag.

Det var en strålande sommardag och besökarna strömmade till när Conny Brännberg, ordförande för kulturnämnden i Västra Götalandsregionen invigde dagen tillsammans med Bengtsfors musikkår. Arbetslivsmuseernas dag arrangerades i samband med jubileet för Dalslands kanal 150 år som inleddes under samma helg. Firandet av kanalen kommer pågå hela året med bland annat konserter, föreläsningar, utställningar och till och med bröllop.

Ett 20-tal museum deltog genom att ställa ut sin verksamhet och bjöd på aktiviteter och upplevelser för alla åldrar.

NAV hade även bjudit in sina samarbetspartners Innovatum, Västarvet, Industrihistoria i Väst, ArbetSam, Riksarkivet/Landsarkivet, regionens fyra hembygdsförbund, Maritimt i Väst, Idrottshistoriska sällskapet m.fl. att delta.

På scen under dagen var bland annat rallylegenderna Rolf och Carl-Magnus Skoog, som intervjuades av Peter Bäckström, museiintendent på SAAB Car Museum. Bröderna berättade om tiden när det begav sig och om Saabs tid i rallyvärlden.

På plats var Innovatum som representerade Nohabs smedja och berättade den spännande historien om när Nohab fick en beställning på lok från Ryssland och fick betalt i rent guld.

dsc0128

Håveruds kanal

dsc0102

Nohabs smedja med det så kallade ryssguldet.