Automationsdag visade upp ny teknik ”in action”

  • 24 november, 2017

  • Produktionstekniskt centrum

  • Projektarena

Uppdaterad 24 januari -18

Den 22 november genomfördes årets upplaga av Automationsdagen. Eventet var fullsatt med mer än 200 deltagare på plats. – Helt klart ett intressant och viktigt innehåll. Första gången vi fick stänga en anmälan i förtid och jobba med reservlista. Riktigt kul berättar Peter Berg, en av arrangörerna.

DSC00959

Temadagen genomfördes i en samverkan mellan Högskolan Väst, IUC Väst, Combitechs Trollhättekontor och Innovatum. Bland deltagarna som kom från 60-talet olika arbetsplatser märktes representanter från både större och mindre företag såsom Saab AB, Binar, GKN Aerospace, CEVT AB, Volvo, NEVS, ÅF Industri, SKF AB, AH Automation, Mustadsfors Bruk, VBG Group från industrin. Utöver Högskolan Väst deltog Högskolan i Skövde, Chalmers och Kunskapsförbundet Väst från utbildningssidan.

Förmiddagspasset – 2 spår

De två spåren Flexibel och Innovativ Automation och 3D-silver: Fullskalig digital modell av morgondagens fabrik bildade kunskapsmässig bas för eventet. Projektet Miljö-FIA som drivs av högskolan Väst handlar om industriautomation. 3D-silver projektet som drivs av Chalmers har utvecklat moderna produktionstekniska ingenjörsverktyg med stöd från VR- (Virtual reality) och AR- (Augmented Reality) teknologi. Båda projekten har bred medverkan från parter inom industri, teknikföretag, institut och akademi. - Automationsdagen visar exempel på hur vi genom god samverkan skapar ett starkt innehåll med begränsade resurser och PTC som samlingsplats är också en fantastisk tillgång vid såna här tillfällen, säger Peter.

Se filmen från Automationsdagen!

_IMG8889

De som följde Automationsspåret fick lyssna till föreläsningar från högskolan Väst och GKN Aerospace där Fredrik Danielsson och Johan Vallhagen berättade om Miljö-FIA projektet och den demonstrator som just nu byggs upp på PTC. Automationscellen ska vara flexibel och snabbt omställbar för olika typer av produktion – Plug & Produce är konceptet man talar om. Från Swerea höll Magnus Widfeldt ett föreläsningspass om ”Automation i små och medelstora företag”. Åke Törnros från SICK  berättade om hur smarta sensorer, laserscanners, kan används för säkerhetslösningar med kollaborativa robotar.

På bilden berättar Johan Vallhagen om de tänkta säkerhetslösningarna i Flexcellen som är demonstratorn i PTC.

Parallellt pågick demonstrationer och föreläsningar om resultat och möjligheter från projektet 3D-silver. 3D-scanningsteknologi har nyttjats för att skapa virtuella verkstadsmiljöer och man har utvecklat olika verktyg för användning i miljön. Exempel är verktyg för layoutplanering och arbetsplatsuppbyggnad samt ergonomisimuleringar. VR- och AR-teknik nyttjas flitigt ihop med verktygen.

På bilden berättar Jonathan Berglund, Chalmers om hur 3D scanningsteknologi nyttjas för inmätning av fabrikslokaler, maskiner och produktions utrustning.

3D Silver event 016
DSC00936

Inspirerande lunchpass

Inte bara mat till lunch. I ett antal pass bjöds det också på simuleringar och ”prova- på-aktiviteter” där vi nyttjade VR och AR teknik för att visa på spännande möjligheter kopplat till industriautomation. Högskolan Väst, GKN Aerospace och delar av 3D silverprojektet visades upp.

På bilden visar Högskolan Väst sitt nyligen uppgraderade Automationslabb såväl fysiskt som virtuellt!

En eftermiddag med gött flow

Speedatingpass med teknikdemon, workshops och föreläsningar med fyllde schemat i en fulltecknad eftermiddag. Kollaborativa robotar och smarta sensorlösningar var temat för teknikdemon där representanter för Universal Robots, Unibap, Opiflex, KUKA Nordic, SICK, ROBNOR och Yaskawa Nordic höll intressanta pass i sina montrar.

3D silverprojektet höll öppet hus och frågestund och det fanns också  möjligheter att delta i workshops om utmaningar vid automatisering. Workshoparna hölls av Swerea IVF i samarbete med IUC Väst.

DSC00948
P1000508

En QUIZ som dagens utmaning…

Quizen prövade deltagarnas färdigheter inom området automation. Med smartphonen fattad i handen gällde det att svara snabbt och rätt. Luleå Tekniska högskola, Swedish Match och NEVS visade sig ha medarbetare med såväl kunskap som flinka fingrar. Vi säger grattis till vinnarna!

Vi summerar

En innehållsrik dag summeras. Mycket att välja på för deltagaren och ett tillfälle att visa upp sig för våra utställare. Med upplägget bjöds också rejält med möjligheter för utvecklingsprojekten Miljö-FIA respektive 3D-silver att sprida sina resultat och erfarenheter.

Vi riktar ett stort tack till alla våra föreläsare och utställare – starkt jobbat!

Inom PTC verksamheten jobbar vi för fler spännande aktiviteter framöver. Kalendariet på innovatum.se ger dig en vink om det som är på G!

Huvudparter PTC