Automationsdagen 2018: ”Ett perfekt tillfälle att inspirera varandra”

  • 22 november, 2018

  • Produktionstekniskt centrum

Demo Universal Robots

Thomas Hvarvenius från Universal Robots var en av 20-talet utställare som deltog i Automationsdagen 2018. Här demonstrerar han en kollaborativ robot (som jobbar nära och tillsammans med människor) för Tommy Lundin, Ingemar Hagberg och Ulrika Olsson från solenergibolaget Azelio.

Engagemang, nyfikenhet och en stark vilja att hitta digitala lösningar för svensk industri. Stämningen var hög när över 200 besökare från närmare 80 olika företag och organisationer besökte Automationsdagen 2018.

Under årets Automationsdag, onsdag 21 november, fylldes Produktionstekniskt centrum (PTC) på Innovatumområdet i Trollhättan av besökare. Det var den femte Automationsdagen i ordningen, och precis som tidigare år blev det ett lyckat event. Responsen från besökare, utställare och inte minst arrangörerna Högskolan Väst, Innovatum, RISE IVF och IUC Väst var genomgående positiv.

- Vi är jättenöjda och känner att det var lyckat på alla vis. En sådan här dag är ett perfekt tillfälle för forskning och företag inom teknik och industri att inspirera varandra, dela kunskaper och knyta nya kontakter, sade Tommy Christensen från Innovatum Projektarena och verksamhetsledare för PTC.

”Sverige ska vara världsledande”

Temat för dagen var industrins digitalisering. Det var också där Björn Langbeck från Tillväxtverket tog sitt avstamp i sin inledande föreläsning. Han betonade vikten av att hänga med i utvecklingen när det gäller digitalisering och automatisering – särskilt för de små industriföretagen.

- Vi måste stötta och se till att främja digitaliseringen, jobba för en mer hållbar produktion och se till att vara attraktiva för att kunna rekrytera rätt kompetens, menade Björn Langbeck.

Han hänvisade även till regeringens strategi, Smart Industri, som innebär att Sverige ska vara världsledande inom modern och hållbar industriell produktion:

- I dag ser vi den största politiska satsningen på industrin på 30 år. Det innebär att vi på Tillväxtverket har totalt 350 miljoner kronor att satsa på industrin genom våra olika program. Det finns alltså stor utvecklingspotential och möjligheter för industrin att fortsätta växa.

20-tal utställare

Runt om i PTC:s lokaler fanns ett 20-tal företag som visade sina lösningar inom bland annat robotteknik, artificiell intelligens och smarta produktionsflöden. Ett av dem var Cobots som är återförsäljare för så kallade kollaborativa robotar, det vill säga robotar som jobbar nära eller tillsammans med människor. Den nya produkten, logistik- och transportroboten MiR 500, visades upp och den väckte stor uppmärksamhet.

- Den är gjord för att kunna hämta upp en hel lastpall (EUR-pall) och helt självständigt köra den genom till exempel en fabrikslokal eller en lageryta. Kommer något i vägen känner den av det, stannar till och hittar sedan vidare. Vi ser ett jättestort intresse för den här typen av lösningar. Många kommer fram och vill prata med oss, berättade Peter Ämström från Cobots engagerat.

”En viktig dag för oss”

För forskningen inom Högskolan Väst är Automationsdagen ett bra tillfälle att få presentera sig, och flera av deras studenter var på plats.

- Det här är en viktig dag för oss, då vi kan visa vad vi gör och knyta kontakter inom industrin, menade Bo Svensson, universitetslektor som forskar inom teknik och produktionsteknik vid Högskolan Väst och som till vardags arbetar i Produktionstekniskt centrum.

- Utvecklingen går mer och mer mot att människa och maskin jobbar tillsammans. Då kommer också flera utmaningar, som till exempel säkerhetsrisken vilket är ett av våra forskningsområden. Vi jobbar också mycket med frågor som hur vi ska få mer intelligenta system genom smartare och flexibel automation. Det handlar till exempel om att man ska slippa programmera om robotar helt om man vill göra en ny produkt, fortsatte Bo Svensson.

Två av besökarna var Anna Bäck och Henrik Kellkvist från GKN. De jobbar med knowledge management, vilket bland annat innebär att säkra kunskapsöverföring, kompetens och kvalité inom GKN-koncernen globalt.

- Det är väldigt intressant att vara här. Man lär sig nya saker hela tiden, och det är bra att träffa likasinnade och kunna utbyta erfarenheter, sade Anna Bäck och fick medhåll av kollegan Henrik Kellkvist.

Deltagande utställare

OnTop Smart Manufacturing

Beckhoff Automation
Högskolan Väst
GKN
Scania
Tillväxtverket
COBOTS Sweden
Universal Robots
IUC Väst
Schmersal Nordiska
Assar
YASKAWA Nordic
OEM Automatic
Micro-Epsilon Sensotest
MVV
Good Solutions
Binar Elektronik
KUKA Nordic
Tillverka i Trä
Relianeering
Läs mer om PTC - Produktionstekniskt centrum ›

Automationsdagen 2018 finansierades med stöd av:

EUlogo_v_RGB
Utskrift
Västra götalandsregionen logga