Vi summerar Automationsdagen 2018

  • 11 december, 2018

  • Produktionstekniskt centrum

IMG_2572

Fredrik Svensson från Scania föreläser vid Automationsdagen

Engagemang, nyfikenhet och en stark vilja att hitta digitala lösningar för svensk industri. Stämningen var hög när över 200 besökare från närmare 80 olika företag och organisationer besökte Automationsdagen hos oss på Produktionstekniskt centrum (PTC) i Trollhättan. Detta var den femte Automationsdagen i ordningen, och precis som tidigare år blev eventet lyckat. Responsen från besökare, utställare och inte minst arrangörerna Högskolan Väst, Innovatum, RISE IVF och IUC Väst var genomgående positiv.

- Vi är jättenöjda och känner att det var lyckat på alla vis. En sådan här dag är ett perfekt tillfälle för forskning och företag inom teknik och industri att inspirera varandra, dela kunskaper och knyta nya kontakter, sade Tommy Christensen från Innovatum Projektarena och verksamhetsledare för PTC.

Som traditionen bjuder var Automationsdagen fylld med föreläsningar och montrar med utställningar av olika slag. På förmiddagens seminariepass följde en eftermiddag med fokus på teknik, utrustningar och verktyg och alla de möjligheter som ges med den snabba utvecklingen inom digitalisering och automation.

I det följande berättar vi mer om dagen – läs, kolla bilderna och missa inte filmerna som sammanfattar dagen. Allra längst ned har vi listat föreläsare och utställare som hjälpte oss med dagen. Utan dem – ingen Automationsdag!

Se filmen från Automationsdagen!

FÖRMIDDAGSPASSET

I seminariepasset hölls föreläsningar från två scener och där deltagarna fritt valde medverkan utifrån eget intresse.

”Sverige ska vara världsledande”

Björn Langbeck från Tillväxtverket inledde sin föreläsning med avstamp i dagens tema ”industrins digitalisering”. Han betonade vikten av att hänga med i utvecklingen när det gäller digitalisering och automatisering – särskilt för de små industriföretagen.

– Vi måste stötta och se till att främja digitaliseringen, jobba för en mer hållbar produktion och se till att vara attraktiva för att kunna rekrytera rätt kompetens, menade Björn Langbeck.

Björn hänvisade även till regeringens strategi, Smart Industri, som innebär att Sverige ska vara världsledande inom modern och hållbar industriell produktion:

– I dag ser vi den största politiska satsningen på industrin på 30 år. Det innebär att vi på Tillväxtverket har totalt 350 miljoner kronor att satsa på industrin genom våra olika program. Det finns alltså stor utvecklingspotential och möjligheter för industrin att fortsätta växa.

_IMG0467
_IMG0500

Jimmie Cato är platschef på Sansera i Trollhättan. De har just flyttat in i en helt ny fabrik och Jimmie berättade om hur de resonerat då de valde koncept, lösningar och teknik för produktionen. De har flera intressanta exempel på nya lösningar, exempelvis kollaborativa robotar, smarta logistiklösningar, produktionsuppföljningssystem med mera

Sansera har samarbetat med bland annat Universal robots/ COBOTS för att skapa en station där en operatör arbetar nära med en robot, en lösning som förbättrar ergonomi på stationen. Just detta kunde visas upp som en demo hos Universal robots under Automationsdagen, bra!

IMG_2617

Kenneth Quinteros från Beckhoff berättade om OPC-UA som är ett industriellt kommunikationsprotokoll som används i automationssystem. Med OPC-UA sätts en ny standard där plattformsoberoendet ökar. På detta sätt kommer det att bli lättare att integrera olika komponenter i automationslösningarna.

IMG_2581

Bo Svensson från Högskolan Väst berättar om utvecklingen som går mer och mer mot att människa och maskin jobbar tillsammans. Då kommer också flera utmaningar, som till exempel säkerhetsrisker i automationslösningarna, vilket också är ett av forskningsområdena.

Bo berättar också om hur de arbetar med frågorna runt hur vi ska få mer intelligenta system genom smartare och mer flexibel automation. Det handlar till exempel om hur man kan minimera eller helt eliminera omprogrammering av robotar då man ska tillverka en ny produkt.

EFTERMIDDAGSPASSET

Runt om i PTC:s lokaler visade ett 15-tal företag upp robotautomation, smarta automationslösningar, visionteknik, system för produktionsmätning och teknik för tillståndskontroll inom underhållet. Tillsammans med montrar hos Högskolan Väst, Assar från Skövde, Volvo cars, Scania och GKN blev det ett härligt mixat innehåll med mycket diskussioner och erfarenhetsutbyten.

PÅ BESÖK I NÅGRA AV TEKNIKMONTRARNA

IMG_2645

COBOTS är återförsäljare för så kallade kollaborativa robotar, det vill säga robotar som jobbar nära eller tillsammans med människor. Den nya produkten, logistik- och transportroboten MiR 500, visades upp och den väckte stor uppmärksamhet.

– Den är gjord för att kunna hämta upp en hel lastpall (EUR-pall) och helt självständigt köra den genom till exempel en fabrikslokal eller en lageryta. Kommer något i vägen känner den av det, stannar till och hittar sedan vidare, berättade Peter Ämström från Cobots engagerat.

Demo Universal Robots

Thomas Hvarvenius från Universal Robots var en av 20-talet utställare som deltog i Automationsdagen 2018. Här demonstrerar han en kollaborativ robot (som jobbar nära och tillsammans med människor) för Tommy Lundin, Ingemar Hagberg och Ulrika Olsson från solenergibolaget Azelio.

Kolla gärna filmen från Automationsdagen – där ser du ett exempel på operatörs- och robotsamarbete i en demo hämtad från Sansera!

_IMG0531

Anders Wilhelmsson från BINAR visade upp ett antal olika produkter och applikationer i sin monter. System för TAK/OEE mätning samt lösningar för en smart monteringsstation där operatören får hjälp att välja rätt komponenter var exempel.

IMG_2687

Johan Kastensson från OEM Automatic visade lösningar inom Visionteknik.

Kolla in filmen som OEM Automatic gjort från Automationsdagen där Johan berättar om 3D skannern Photoneo. Den säger mycket mer än vi kan skriva här :)

IMG_2677

Niklas Richardsson och Robin Lindor från Yaskawa Nordic visade upp samarbetsroboten MOTOMAN-HC10 med sex rörliga axlar och en nyttolast på 10 kg. Operatörens säkerhet i närheten av roboten upprätthålls med hjälp av en kraft- och kraftbegränsningsteknik som stoppar roboten vid direktkontakt.

IMG_2670

Mikel Ayani Assar Industrial Innovation Arena/ Högskolan i Skövde

Mikel berättade om hur de skapat en digital tvilling inför ett byte av styrsystem i en befintlig producerande anläggning. På detta sätt har man kunnat lusa av system och programmering i förväg och på så sätt radikalt kortat tid för installation och driftsättning.

IMG_2642

Relianeering

Ett nytt system för vibrationövervakning av maskiner fick vi veta mer om i montern hos Magnus Hildingsson och Helmut Salsland. Vibrationssensorer ute på maskinerna RFID taggas och läses av med en enkel logger. Vibrationsdatat skickas upp i molnet för beräkning och analys. Smart lösning där instrumenten vi har på företaget blir enklare och billigare. Man berättar också om möjligheterna till expertstöd.

IMG_2638

Trämanufaktur – Tillverka i trä!

Efter årsskiftet drar projektet för att effektivisera byggnationen av trähus igång. Ambitionen är ett utvecklingscentrum där smarta lösningar kan växa fram i ett samarbete mellan tillverkande företag och deras nuvarande och framtida leverantörer. Fokus ligger på två områden, tillverkningsprocesser och datorstödd produktion. En testbädd kommer att växa fram i PTC!

IMG_2697

Anders Mejlvang från Micro-Epsilon visade givare och sensorere av olika slag. Bland annat optiska kulörgivare som effektivt och snabbt detekterar färger och laserscanners som ofta är ett bra komplement till visionsystem, exempelvis för kontroller.

DAGENS UTSTÄLLARE

UTSTÄLLARE

DAGENS FÖRELÄSARE

Andreas de Blanche, Högskolan Väst
Jimmie Cato, Sansera Sweden
Erik Söderlund, Improvicon
Magnus Widfeldt, RISE IVF
Sandra Mattsson, RISE IVF
Olle Söderlund, IUC Väst

Henri Hansson, Volvo Cars
Fredrik Svensson, Scania
Bo Svensson, Högskolan Väst
Fredrik Sikström, Högskolan Väst
Kenneth Quinteros, Beckhoff

Automationsdagen 2018 finansierades med stöd av:

Västra götalandsregionen logga
Utskrift
EUlogo_v_RGB