Brasilien lär av det svenska innovationssystemet

  • 27 oktober, 2017

  • Innovatum

Det svenska Innovationssystemet har varit i fokus under veckan. I onsdags pratade statsminister Stefan Löfvén om den svenska modellen som är särskillt utmärkt i Västsverige, och under fredagen den 27 oktober fick Innovatum, Högskolan Väst och GKN Aerospace besök av representanter från brasiliansk akademi och näringsliv i syfte att utbyta erfarenheter och titta på den svenska modellen för forskning och innovation.

Sedan 2011 har det pågått ett samarbete mellan Sverige och Brasilien i syfte att utbyta erfarenheter kring att jobba med innovation. Utbytet har skett på flera nivåer och mellan flera olika organisationer.

Besöket i Västsverige är en del i ett program som sträcker sig under en hel vecka med besök på andra ställen i Sverige. Under veckan har de besökt Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, SAAB AB, Linköpings Universitet och avslutade under fredagen med att besöka Innovatum, Högskolan Väst och GKN Aerospace i Västsverige.

Framgång stavas samverkan

Besöket syftar till att det brasilianska näringslivet ska få lära sig mer om det svenska innovationssystemet och den högt ansedda Triple-Helix-modellen. Och det är just samverkan mellan parter som Innovatum, Högskolan Väst och GKN Aerospace som bidrar till och främjar en bred spridning och kunskap och innovation.

– Det är väldigt roligt att få visa upp hur vi jobbar med innovation i samverkan mellan det offentliga, akademi och näringsliv här i vår region. Det är något vi är stolta över och som vi är erkänt duktiga på, säger Martin Wänblom VD på Innovatum.

IMG_0545

Besöket bestod av representanter från bland annat Universitetet i Sao Paolo, chefer från Brasilianska företag samt representanter från organisationen CISB (Swedish-Brazilian Research and Innovation Centre).

IMG_0543

Martin Wänblom, VD Innovatum och Leif Johansson, projektledare Innovatum

IMG_0591

Henrik Runnemalm, forskningschef på GKN Aerospace Engine Systems

IMG_0563

Per Nylén, professor vid Högskolan Väst