De automatiserar juridiken inför IT-upphandlingar

  • 22 februari, 2019

  • Startup

Konfidens

När kommuner och myndigheter ska upphandla IT-tjänster krävs ett omfattande juridiskt förarbete. Vår nya startup Sourceomatic utvecklar det digitala verktyget Konfidens som gör det enkelt för verksamheten att själv göra den juridiska analysen.

När IT-tjänster och system upphandlas i offentlig verksamhet måste en så kallad laglighetsanalys göras. Analysen är många gånger både kostsam, tar tid och kräver juridiska kunskaper. Det leder till att långt ifrån alla laglighetsanalyser görs på rätt sätt, eller utförs överhuvudtaget.

– Vi vill göra juridiken lättillgänglig och göra det möjligt för myndigheter att göra jobbet på ett säkert sätt själva, utan juridisk hjälp, säger medgrundaren Lotta Bus.

Idén föddes när Lotta i sin yrkesroll som jurist hjälpte en kund med just en laglighetsanalys. Hon presenterade problematiken för Simon Wikstrand, som driver eget företag inom systemutveckling.

”Det slog oss att mina kunskaper borde kunna automatiseras”
– Caset jag jobbade med var komplext och omfattande och det slog oss att mina kunskaper borde kunna automatiseras så att fler kan nyttja dem. Dessutom finns det stora pengar att spara. Att anlita en jurist för en laglighetsanslys kan kosta upp till 150 000 kronor, ibland ännu mer, säger Lotta.

– Jag såg snabbt att det fanns ett behov och tekniska förutsättningar att bygga ett verktyg, säger Simon.

Sedan i höstas driver de aktiebolaget Sourceomatic AB som utvecklar Konfidens.  Utvecklingen är nu i full gång och teamet för diskussioner med en rad kommuner som samtliga har bekräftat behovet.

– Vi kommer nu involvera fler kunder i processen, så att verktyget utformas efter behoven, avslutar Simon.

Sourceomatic antogs till Innovatum Startup i december 2018.

INNOVATUM STARTUP

Sedan 2003 har vi hjälpt fler än 140 startups att utvecklas, hitta kapital, skala upp och internationalisera. Har du också en nytänkande affärsidé som du vill ha hjälp att vidareutveckla? Sök till vårt inkubatorprogram för rätt förutsättningar till att snabbare gå från idé till framgång.

Nyfiken på våra startup? Följ Innovatum Startup på Facebook och Instagram för senaste nytt!

Läs innehållet på lättläst svenska

Läs mer

När kommuner och myndigheter ska upphandla IT-tjänster krävs ett omfattande juridiskt förarbete. Vår nya startup Sourceomatic utvecklar det digitala verktyget Konfidens som gör det enkelt för verksamheten att själv göra den juridiska analysen.