WorldFootballPlayer matchar klubbar och spelare utan agenter
Rekryteringsprocessen inom fotbollsvärlden tar ofta lång tid och kräver rätt kontakter eller agenter. Nu lanserar fotbollsprofilen Jonas Björk den digitala…
Idag importeras 72 procent av all sjömat som äts i Sverige - det är inte hållbart. Med innovativa cirkulära lösningar, ökad kunskap och stärkt marknad ska centrumbildningen bidra till en långsiktig och bärkraftig produktion av svensk sjömat genom:
• Öka livsmedelsproduktionen av fiskets fångster och sidoströmmar
• Expandera det hållbara vattenbruket
• Stimulera ett proteinskifte med fokus på blå-gröna proteinkällor
• Förändra konsumentbeteenden och höja efterfrågan på nya, hållbara och näringsriktiga sjömats-produkter
• Öka utbud och diversifiering av näringsriktig och svenskproducerad sjömat
• Öka samhällets robusthet och försörjningskapacitet genom blå livsmedelsproduktion
Genom forskning och kunskapsspridning skapar satsningen bättre förutsättningar för sjömatsproduktion. Forskningen fokuserar på ökad livsmedelsproduktion av vildfångad fisk och hållbar odling av alger, fisk och andra ätbara djur i cirkulära system. Den ska också utveckla smarta processmetoder där komplexa råvaror omvandlas till nya livsmedelsingredienser och produkter.
Forskningen ska dessutom fördjupa sig i konsumentattityder och sjömatens påverkan på människors hälsa, liksom miljöpåverkan av sjömatsproduktion, samt djurens hälsa och välfärd i odlingssystemen. Blå mat fokuserar också på administrativa hinder och planering av vatten- och kustzoner.
Blå mat är den största satsningen hittills på svensk sjömat med en finansiering på 48 miljoner från det statliga forskningsrådet Formas. Bakom centrumbildningen står en nationell samling av forsknings- och innovationsaktörer, regioner, kommuner, organisationer samt ett fyrtiotal företag. I satsningen ingår aktörer från sjömatens hela värdekedja från primär produktion i form av hållbara vattenbrukssystem och underutnyttjade vilda fiskarter till process- och produktutveckling samt framställning av hälsosam, svensk sjömat.
Vår roll | Koordinator för innovations- och företagskontakter |
Projekttid | 2021-01-01 - 2024-12-3 |
Aktiva
Axfoundation, Fiskeriet, Fjällbackakräftor, Guldhaven Pelagiska, Göteborgs Fiskauktion, Klädesholmen Seafood, KosterAlg, Lerøy, Luleå kommun, Länsstyrelsen i Gotlands län, Marenor, Marine Feed, Marint centrum Simrishamn kommun, Matfiskodlarna, Musselbaren, Musselfeed, N-research, Nomad Foods, Orkla, Pelagic Seafood Sweden, Royal Park Hospita-lity & Education Hub, SWEMARC, Savolax, Scandic Pelagic, Scanfjord, Seac AB, Smögenlax, Sveriges havsodlares producentorganisation, Swedefish Machinery, Swedish Algae Factory, Swedish Pelagic Federation
Stödjande
ASC, Blått Centrum Gotland, Blått kol, Catxalot, Coop, Fiskbranschens Riksförbund, Hus-håll-ningssällskapet, Ica, Kristineberg Center, Landsbygdsnätverket, Nationellt Kompe-tenscent-rum för Vattenbruk, Nära Mat, Ostronakademien, Paulig, Region Gotland, Region Skåne, SAMLA Sverige, SUBMARINER Network, Sjömatsfrämjandet, Swedish Incubators & Science Parks, Symbioscentrum, The Livekindly Company, Tillväxt Gotland, Vattenbrukscentrum Norr, Världsnaturfonden WWF