Glimtar från NOHAB:s historia i Innovatums smedja

  • 28 juni, 2017

  • Kompetensväxling

  • Kulturarv och samhälle

För fjärde året i rad visas glimtar ur NOHAB:s historia framfört av unga feriearbetare i Trollhättan. Föreställningen har improviserats fram av ungdomarna själva och spelas i smedjan på Innovatumområdet 4-18 juli.

De fyra ungdomarna, som går på gymnasiet, har på sju dagar skapat en teaterföreställning om arbetslivet i smedjan. Kevin Sumalee var med i fjolårets uppsättning och är i år handledare för ungdomarna. Han berättar att arbetet hittills gått väldigt bra.

– Det är väldigt roligt att vara handledare i år för jag kan använda mig av kunskapen jag fick förra året så vi tillsammans kan skapa en ännu bättre föreställning, säger han.

Smedjan är den enda bevarade industrimiljön från tiden då NOHAB verkade vilket utgör en utmärkt och tidstrogen kuliss för ändamålet. Under skapandeprocessen har ungdomarna fått ta del av NOHAB:s och Trollhättans historia, bland annat genom att träffa före detta arbetare som jobbat på NOHAB.

Premiären äger rum den 4 juli och sedan spelas föreställningen varje vardag kl. 11.30 och 14.00 till och med 18 juli.

Föreställningen är gratis och efter föreställningen finns möjlighet till guidad tur för den som vill veta mer om smedjan, eller för de barn som vill testa att vara smed i barnsmedjan.