På jakt efter nytänkande affärsidéer

  • 27 september, 2019

  • Startup

  • Startup

grow4bodal2018_vinnare

Johanna Berg vann Growfyrbodal 2018. Hennes affärsidé Paintly gick ut på att skapa produkter som förenklar för barnfamiljer. Foto:Engfoto

Bor du i någon av Fyrbodals fjorton kommuner och sitter inne på en nytänkande affärsidé? För tredje året i rad arrangeras affärsidétävlingen Growfyrbodal där privatpersoner och nystartade företag kan tävla om 20 000 kronor och stöd i att utveckla idén vidare.

Tävlingen är öppen fram till 1 november och avslutas med en final i Trollhättan den 28 november. De bidrag som går vidare får då presentera sin idé för en jury. Vinnaren får 20 000 kronor i prispengar och antas också till inkubatorprogrammet på Innovatum Startup.

Söker nytänkande idéer och personer som vill satsa
Det finns inga begränsningar för vilken typ av affärsidéer som kan söka. Det viktigaste är att idén fyller ett tydligt behov på marknaden, att den är nytänkande och att den, eller de, som söker vill satsa på att utveckla idén vidare.

– Alla idéer kommer bedömas utifrån bland annat grad av nytänk, tillväxtpotential och behov på marknaden, säger Janni Umeland från Innovatum Startup som tillsammans med Almi Väst arrangerar tävlingen. Vi hoppas att många tar chansen och söker i år!

Ny utmärkelse för i år – Årets hållbara affärsidé

Nytt för i år är utmärkelsen ”Årets hållbara affärsidé”. Utmärkelsen kommer gå till en affärsidé som på något sätt bidrar till en bättre framtid. Det kan till exempel vara miljömässigt, socialt eller ekonomiskt – i enlighet med de globala målen.

– Vi som står bakom tävlingen vill lyfta affärsidéer som gör skillnad i samhället! Vi är övertygade om att det finns goda idéer där ute kring hur vi på ett bättre sätt kan klara dagens problem och framtidens utmaningar, säger Linn Blakstvedt från Almi Väst.

Tidigare vinnare från Uddevalla och Grundsund
Tävlingen arrangerades första gången 2017. Vinnare blev då Uddevallaföretaget Plockhugget som vill förenkla handeln av miljövänligt virke. 2018 vann 22-åriga Johanna Berg från Grundsund. Hennes idé var att förenkla för föräldrar som vill minska skärmtiden och vara kreativa med sina barn.

– Jag hade aldrig vågat tro på min affärsidé utan tävlingen, säger Johanna Berg.

Uppmärksammad gitarrinnovation bland de tävlande
Bland fjolårets finaldeltagare syntes också Samuel och Josefine Fredén från Ljungskile som utvecklat gitarrinnovationen Harpad – ett tillbehör som fästs på sexsträngade akustiska gitarrer och gör att de tillfälligt får tolv strängar. Trots att paret inte tog hem förstapriset ledde deltagandet till att Innovatum Startup fick upp ögonen för dem och de antogs senare till inkubatorn.

Harpad_webb

– Att pitcha sin idé för andra var ett jättebra sätt att jobba med sin idé. Vi hade  ingen aning om vad deltagandet i denna tävling skulle kunna öppna upp för möjligheter för oss! Tack vare Innovatum Startup har vi på ett mer effektivt och målinriktat sätt lyckats ta fram en produkt som vi nu säljer, säger Samuel Fredén, medgrundare av Harpad.

Samarbete för fler företag i Fyrbodal
Arrangörer för tävlingen är Innovatum Startup och Almi Väst. Två aktörer som till vardags stöttar företag i olika faser – från idéstadie till uppskalade, internationella bolag.

– Vi tror att det finns många personer med driv och vilja som inte hittat till oss ännu. Genom tävlingen hoppas vi kunna komma i kontakt med de här människorna och erbjuda dem hjälp. Vinnaren får många fina priser, men bara medverkan i tävlingen kan leda till mycket positivt, avslutar Janni Umeland.

GROWFYRBODAL

Affärsidétävlingen är öppen fram till 1 november och vänder sig till privatpersoner och nystartade företag i Fyrbodals 14 kommuner. Förstapris är 20 000 kronor och stöd att vidareutveckla affärsidén. Mer information finns på www.growfyrbodal.se. Tävlingen arrangeras av Innovatum Startup och Almi Väst.

Läs innehållet på lättläst svenska

Läs mer

Sitter du inne på en nytänkande affärsidé? Affärsidétävlingen Growfyrbodal är i gång. Förstapris 20 000 kronor.