IGEday lockade många tjejer

  • 31 mars, 2017

  • Scandinavian Science Cluster

  • Science Center

  • Skola

Ett 30-tal tjejer från Torpaskolan i Vänersborg deltog under teknikdagen IGEday, Introduce a girl to engineering. IGEday är ett initiativ från kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter för att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer mellan 12 och 19 år.

Dagen arrangerades av GKN tillsammans med Innovatum den 24 mars och hade ett gediget program. Tjejerna fick lyssna till kvinnliga medarbetare från GKN som presenterade sig och berättade vad de arbetade med.

– Det är viktigt att tjejer får en möjlighet att möta teknik på sina villkor och framför allt finna kvinnliga förebilder, säger Kajsa Berg pedagog på Innovatum.

Dessutom fick deltagarna prova på ett antal aktiviteter som att lära sig att programmera en robot. Till sin hjälp fanns personal från Innovatum och teamet som vunnit Sverige-tävlingen av First Lego League som nu ska representera Sverige på världstävlingen i USA.

– I samverkan med näringslivet kan Innovatum stå för lustfyllda material som kanske företagen inte har tillgång till, men som man kan finna tydliga paralleller till i sina verksamheter. Steget från att programmera en legorobot att utföra uppdrag med hjälp av sensorer till att programmera industrirobotar är mindre än man tror, säger Kajsa Berg.

deltagare-IGEday

Framtidens ingenjörer?

emil-grunning

Emil Grunning från Fridaskolan, går igenom hur man programmerar roboten. Han är en av deltagarna i First Lego League-teamet som ska åka till USA för att representera Sverige.

deltagare-IGEday3
deltagare-IGEday1
deltagare-IGEday2

Intresset var stort att få roboten att fungera så det gick att plocka upp de godisbitar som fanns på på planen.

SAMARBETE SKOLA - NÄRINGSLIV

Vi är alltid intresserade av samarbeten där kopplingen mellan skola och arbetsliv blir tydligare.
Har du idéer på samarbeten, kontakta Kajsa!