Inflytandeguiden – för ungdomar som medskapare i en förening

  • 5 augusti, 2016

  • Kompetensväxling

Inflytandeguiden är ett metodmaterial som kan användas av alla typer av föreningar för att lära sig hur demokratiska processer fungerar och samtidigt ha roligt på vägen till demokrati.

Materialet är uppbyggt i två delar, den första delen är en bok som systematiskt går igenom tankar, teorier, tips och trix om inflytande och demokrati. Den andra delen är ett spel som används för att på ett interaktivt sätt ta till sig materialet och få förståelse för hur det används.

Att ge ungdomar inflytande i verksamheten är inte alltid helt lätt även om viljan finns. Därför har inflytandeguiden skapats som är ett hjälpmedel på vägen dit. Inflytandeguiden är ett metodmaterial i form av en bok och ett spel. Spelet bygger på bokens kunskaper och är tänkt som en isbrytare i arbetet med att ta upp guidens viktiga frågeställningar som fokuserar på värdegrund, vitalisering och struktur.

Synergier

Ett av budskapen som inflytandeguiden vill förmedla är att 1+1 kan bli 3 och med det menas att synergieffekter kan uppstå. Effekten av att arbeta tillsammans kan bli större än vad effekten blir av att parter verkar var för sig. Även om guiden är skriven med riktning mot ungdomar så kan den användas i allt arbete med integrering av människor och fördjupande av demokrati i en förening eller annan typ av organisation.

Workshops

Både boken och spelet är lätt att ta till sig boken ger trevlig läsning och spelet kan tex vara ett roligt avslut på en workshop eller annan ideutvecklingsdag med temat inflytande och demokrati. Hela materialet utgör en god grund till att hålla en workshop om ämnet inflytande.

Ungdomar som resurs

Inflytandeguiden, det senaste tillskottet i kompetensväxlings arsenal av verktyg för föreningsutveckling, vill lyfta fram verklig demokrati genom att ge ungdomar utrymme i en förening där de kan vara med om att fatta beslut, där besluten inte går över huvudet på ungdomarna och där ungdomar ses som en resurs. Inflytandeguiden kan hjälpa dig att använda den resursen.

Är din förening i behov av utveckling? Då är inflytandeguiden ett bra medel på vägen! Vi har ett antal upplagor av materialet till för föreningarna som vi arbetar med, så hör av er till oss om det verkar intressant!

inflytandeguiden cover
inflytandeguiden

Inflytandeguiden, det senaste tillskottet i kompetensväxlings arsenal av verktyg för föreningsutveckling

Verktyg - Kompetensväxling ›Inflytandeguiden ›