Innovatumbolaget Vultus antaget till rymdinkubatorn ESA BIC

  • 8 juni, 2018

  • ACT

Vultus_Satellite Analysis

Startupbolaget Vultus är antaget till rymdinkubatorn ESA BIC Sweden som Innovatum är en del av. Det innebär bland annat att Vultus får över en halv miljon kronor till att utveckla en tjänst som använder satellitdata till precisionsodling. 

Vultus affärsidé bygger på ett satellitsystem som hjälper lantbrukare runtom i världen med precisionsodling. Med hjälp av satelliter samlas data in från odlingsfälten. Data som lantbrukarna sedan använder för att kunna gödsla mer effektivt.

Ett av sexton bolag i Sverige som ingår i rymdinkubatorn
Vultus har varit en del av Innovatum Startup Inkubator sedan januari 2018 och blir nu ett av totalt 16 bolag i Sverige som ingår i rymdinkubatorn – ESA BIC.

– Vi är otroligt stolta och exalterade över att bli en del av ESA BIC. Det ger oss ett erkännande som ledande aktör inom användningen av downstream satellitdata. Det gör också att vi får tillgång till ett helt nätverk av rymdspecialister, säger Robert Schmitt, VD på Vultus.

”Affärsidén ligger i tydligt linje med rymdinkubatorns kriterier”
För att söka till rymdinkubatorn krävs att företaget inte är äldre än fem år och har en affärsidé som bygger på rymdbaserad teknik och information. Ansökningarna behandlas sedan av kommittéer på regional- och riksnivå. Det slutliga beslutet om vilket företag som ska antas fattas av ESA.

– Vi är glada över att ha med Vultus i ESA BIC. Teamet är verkligen kompetenta, de har ett enormt driv och imponerar med hur de har lyckats komma långt på relativt kort tid. Deras affärsidé ligger tydligt i linje med rymdinkubatorns kriterier och i tillägg stöttar de flera globala hållbarhetsmål, vilket är mycket positivt, säger Deborah Lygnois som är Innovatums affärsutvecklare för rymdinkubatorn.

Får affärsutveckling, närverk och tillgång till patent
Att bli antagen till rymdinkubatorn innebär att Vultus får en utvecklingsbudget på över en halv miljon kronor. Dessutom affärsutveckling, nätverk och tillgång till många av ESAS IP-rättigheter inom rymdteknik, elektronik och säkerhet.

– Inkubationsprogrammet kommer påskynda vår grundläggande tekniska utveckling. En viktig del är partnerskapet med Innovatum, som är experter inom rymdrelaterad utveckling. De kommer aktivt att stödja oss på vår resa när vi lanserar våra fjärranalystjänster, avslutar Robert.