Isolering av ålgräs – en möjlig affär i byggboomens Göteborg

  • 10 maj, 2019

  • Projektarena

LL Daniel webb

Daniel Hårdfelt, projektledare på Energikontor Väst/Innovatum var en av de närmare 150 deltagarna i Living Lab som passade på att knyta nya kontakter. Foto: RedDot Production

Isolering av ålgräs, ett munstycke som sparar vatten från kranen och designade solpaneler till fasader och tak. Det var bara några av de hållbara lösningar som presenterades när 27 företag från norra Europa fick chansen att möta bygg- och fastighetsbolag och andra intressenter på Living Lab 8 maj i Göteborg.

– Vi är jättenöjda! Living Labbet har varit avgörande för att hitta leverantörer och kunna växla över till fossilfritt byggande. Vi kommer vilja ha fortsatt dialog med alla leverantörer vi träffade under dagen, summerade Anders Hall från Lokalförvaltningen Göteborgs Stad.

Anders Hall är projektledare för den fossilfria förskolan Hoppet som börjar byggas i Göteborg i höst. Projektet ska sätta en standard för framtida byggprojekt i Göteborg och är en viktig kugge i arbetet med att nå Göteborgs Stads mål om en hållbar och rättvis utsläppsnivå av växthusgaser år 2050.

Syftet med Living Lab-dagen var att Förskolan Hoppet plus en mängd andra aktörer inom bland annat bygg- och fastighetsbranschen skulle få ta del av nya, innovativa lösningar inom fossilfritt byggande. Nu väntas mötena leda till flera konkreta affärer.

27 företag på plats

– Vi fick in över 40 ansökningar från små till lite större företag som ville vara med och presentera sina produkter och lösningar den här dagen. Tillsammans med Lokalförvaltningen har vi gjort ett urval där 17 av dem fick möjlighet att både pitcha i två minuter från scenen, men också träffa ansvariga personer i enskilda möten. Ytterligare tio företag antog också erbjudandet att komma och delta och ställa ut, förklarade Carina Nowak från Business Region Göteborg och projektledare i det internationella projektet Northern Connections som stod bakom eventet.

Företagen kom från Sverige, Norge, Danmark, Belgien och Skottland. Ett av dem var Zostera som använder gammal beprövad teknik för att ta tillvara ilandflutet ålgräs. Med moderna metoder gör de sedan om det till miljövänlig, välfungerande isolering för hus.

– Vi har knutit flera nya kontakter här. Det är ett fantastiskt arrangemang och mycket större än jag hade väntat mig, sa Kirsten Lynge från danska Läsö och en av grundarna till Zostera.

”En trend på marknaden”

Hon fick medhåll av Xavier Flasse från det belgiska bolaget ISSOL som erbjuder specialdesignade, byggintegrerade solpaneler som kan fungera både som tak och väggfasader.

– Det finns ett stort intresse, inte minst i Skandinavien, för att skapa estetiskt snygga skal till byggnader som samtidigt tar vara på solenergin och omvandlar den till el. Den här dagen bekräftar den trend vi ser på marknaden just nu där klimatsmarta produkter efterfrågas alltmer, menade Xavier Flasse.

En av produkterna som fick lite extra stor uppmärksamhet var det svenska start up-företaget Altereds munstycke som kan spara upp till 98 procent av vattenförbrukningen i vanliga kranar.

– Ni kommer själva att märka skillnaden. Om cirka 20 minuter efter min pitch kan ni gå ut och testa kranarna på toaletterna, lovade Urban Dalhov från Altered den närmare 150 personer stora publiken.

Många nya kontakter

Och han höll sitt löfte. Efter en del skruvande på både dam- och herrtoaletterna satt munstyckena snart på plats.

Living Lab-ventet arrangerades av Business Region Göteborg, Innovatum och Sustainable Business Hub inom ramen för Northern Connections – ett EU-projekt med 21 partners från regioner, städer och kluster i Nordsjöregionen.

 

För mer information, kontakta:

Fredrik Grund, projektledare Innovatum Projektarena.
fredrik.grund@innovatum.se, 0739-86 16 99

Carina Nowak, projektledare Kluster & Innovation, Business Region Göteborg. carina.nowak@businessregion.se, 0707-60 55 91

Om Living Lab i Göteborg 8 maj 2019:

Living Lab-eventet hölls inom ramen för det EU-finansierade projektet Northern Connections som innefattar sju länder och 21 kluster, företag, städer och regioner kring Nordsjön. Målet med projektet är att få fler företag att delta i och stärka innovationssamarbeten över nationsgränserna inom hållbara lösningar.

Living Lab-eventet anordnades av Business Region Göteborg, Innovatum och Sustainable Business Hub.

Läs mer om Northern Connections ›
LL algras webb

– Vår produkt är precis på väg ut på marknaden och nu hoppas vi på våra första kunder, sa Kirsten Lynge, en av grundarna och delägare i företaget Zostera som tillverkar hållbar isolering av ilandflutet ålgräs.

Foto: RedDot Production

Xavier webb

– Jag gillar interaktionen på Living Lab. Det är inte som en vanlig konferens där man bara sitter och lyssnar, tyckte Xavier Flasse från det belgiska företaget ISSOL som tillverkar designade solpaneler till byggnader.

Foto: RedDot Production

Urban Altered webb

Urban Dalhov från Altered var ”supernöjd” med dagen. Deras vattensparande munstycke till kranar säljs i dag i Indien, Mellanöstern, Kalifornien och Sydafrika där vattenbrist är en realitet. Nu är det treåriga företaget redo att satsa även på den skandinaviska marknaden.

Foto: Malin Husár, Innovatum