Med fokus på kreativt och klimatsmart

  • 1 september, 2020

  • Projektarena

Lennart Walldén, foto:Andreas Olsson

Lennart Walldén är Innovatum Science Parks innovationsledare inom kreativa näringar. Just nu bland annat aktuell med projektet Trollywood Animation Business. Foto: Andreas Olsson

Lennart Walldén har jobbat som allt från möbelsnickare, till brevbärare, lastbilsförare, marknadschef och egen företagare. För femton år sedan  landade han på Innovatum där han idag är en av Science Parkens mest rutinerade innovationsledare.

Först och främst, vill du beskriva vad kreativa näringar är?

- Det är ett samlingsnamn för ett gäng branscher inom till exempel film, foto, media, reklam, spel med mera.   

Vad gör du på jobbet?

- Jag är med och skapar projekt där jag ser möjligheter till utveckling för företag inom främst kreativa näringar. Ofta handlar det om att forma en idé efter de regelverk som finansiärerna satt upp och där det finns ett behov i samhället.  

- Sedan drygt ett år tillbaka fungerar jag även som teamledare för våra kommunikatörer som jobbar inom projektarenan 

Kan du ge några mer konkreta exempel på vad du jobbar med eller har jobbat med?  

- 2011 var jag med och startade ACT – All Creators Together som är Innovatums mötesplats för kreativa näringar. Här erbjuder vi bland annat kreativa lokaler och arrangerar utvecklande aktiviteter för de företag som är med.  

- Ett annat exempel är Trollywood Animation Festival, en festival med mer än 300 deltagare som samlar hela den svenska animationsbranschen. Den var jag med och startade 2016. 

- Under senare tid lägger jag även mycket tid på SmartUp Accelerator – ett stort projekt som vi driver tillsammans med aktörer i sju andra länder. Det riktar sig främst mot konsumenter och att få fram nya, klimatsmarta lösningar inom transporter, boende och mat. 

 Varför jobbar du med det du gör? 

- Jag brukar säga att jag egentligen är en kreatör-wannabe, det vill säga en kreativ person som aldrig direkt har jobbat med det. Men jag har alltid dragits hit eftersom jag tycker att de som jobbar inom dessa branscher gör ett fascinerande och inspirerande hantverk.   

Hur ser framtiden ut om 20 år, utifrån de områden du jobbar inom? 

- Jag tror att kreativa näringar inte är en särart längre, utan en mer naturlig del i hela arbetslivet. Jag tror att vi kommer att bli bättre på att behålla den kreativitet vi föds med. 

- Ur ett konsumentperspektiv tror jag att produkterna vi vill ha kommer att matchas mer mot vår identitet, vilka vi är och vill vara. Det vill säga kunden är ännu mer delaktig i att skapa sin produkt.  

Beskriv dig själv och dina styrkor. 

- Jag älskar att sitta i helikopterperspektivet och se helheten, från A till Ö. Det har jag stor nytta av när jag är med och sätter upp nya projekt. Och till skillnad från många andra trivs jag med att skriva rapporter och använda ett språk som inte är byråkratiskt och utan floskler. Det handlar om att jag är väldigt mån om att få folk att förstå det vi gör.  

Till sist, vad gör du helst på din fritid? 

- Jag och min sambo konsumerar ganska mycket kultur. Vi går på konstutställningar, ser mycket film och går gärna på konserter. Det är fascinerande att ta del av hur olika konstskapare uttrycker sig på olika sätt! 

 

Om Lennart Walldén

Jobbar med: Innovationsledare med fokus på kreativa näringar, samt ledare för kommunikationsteamet. 

Tror på: Att få jobba med samhällsnytta och vara med och skapa en bättre planet. 

Bakgrund och kompetens: Lennart har en bredd som få. Han har jobbat med allt från möbelsnickeri, lantbrevbärare och lastbilsförare till applikationsingenjör inom IT och marknads- och försäljningschef. Under tio år var han egen företagare där han utvecklades till en grym säljare. 
Sedan 2005 är Lennart anställd på Innovatum där han under årens lopp varit engagerad och drivande i många olika projekt. 

Kommer från: Åtvidaberg i Östergötland. Där växte han upp under den härliga tid då Åtvidabergs FF bland annat mötte Bayern München, och hade sex man i landslaget. 

Globala mål som Lennart jobbar med

Kontaktuppgifter

Läs mer om projektet Trollywood Animation Business ›Läs mer om projektet Smartup Accelerator ›