Ljusglimtar från startupåret 2020

  • 30 december, 2020

  • Startup

god jul

Hoppas att ni haft en riktigt härlig jul! Innan vi lämnar 2020 bakom oss vill vi passa på att sammanfatta året som gått och belysa några höjdpunkter från startupbolagen.

Först och främst – Hatten av till alla våra startups som driver bolag i en orolig tid med stora möjligheter! Förutsättningarna förändrades drastiskt under året där pandemin tvingade fram nya arbetssätt och vanor som driver den digitala omställningen. Detta innebär förstås en rad utmaningar men också massiva möjligheter för innovativa startups!

Gott nytt år! Vi ses 2021. 

Eivind Vogel-Rödin
Verksamhetschef, Innovatum Startup

eivind.vogel-rodin@innovatum.se

Eivinds spaning – Trender som gynnar startups i vårt geografiska område: 

  • Distributed teams – När vi inte längre är bundna till en fysisk plats kan talanger rekryteras från hela världen.
  • SAAS försäljning på distans – Då fysiska säljmöten inte går att genomföra öppnas en global möjlighet att sälja SAAS tjänster digitalt.
  • Pre-seed investeringar en trend som växer – Digitaliseringen är decenniets stora möjlighet för affärsänglar och intresset för att investera i disruptiva startups utanför storstäder ökar i takt med distansarbetet.

LJUSGLIMTAR 2020

Huntdown

Spelsläpp för Huntdown

Efter långt och hårt arbete släppte Easy Trigges Games i maj sitt retroarkadspel Huntdown på alla stora plattformar. Spelet har beskrivits som ett enda stort kärleksbrev till 80-talet och har mötts av imponerande recensioner. Däribland: 10/10 Game Reactor. 5/5 Daily Star. 5/5 av The Xbox Hub.

Ezeride

Rivstart för samåkningsappen Ezeride

Trollhättestartupen Ezeride har skapat en samåkningsapp för företag som vill minska klimatpåverkan och erbjuda sina anställda ett hållbart alternativ för jobbpendling. Bolaget som grundades i början av året har fått en riktig rivstart och imponerat stort. På några knappa månader tog in de tunga delägare i form av Mekonomen Group och Nevs. Nevs delägarskap innebär också att Ezeride tar över Nevs bildelningstjänst. En mycket spännande framtid för Ezeride!

Equilab

Equilab växte och tog in tunga investerare

En startup som växt under pandemin är vårt alumnibolag Equilab som utvecklat världens största app för ryttare. Under året valde riskkapitalbolaget Backing Minds att investera i bolaget! Totalt gick de in med 7 miljoner och deras investeringsansvarige Viktor Sellman tog plats i styrelsen. Sedan dess har användarbasen ökat från 500 000 till 750 000 och omsättningen har fördubblats. Stort grattis!

Vultus

Fick 5 miljoner i bidrag och hamnade på 33-listan

Vårt alumnibolag Vultus har utvecklat ett verktyg som kan minska användningen av konstgödsel med 30 procent – och samtidigt öka lantbrukens produktivitet. Under året har bolaget fått flera fina utmärkelser. För andra året i rad hamnade de på NyTekniks 33-lista över landets mest lovande techstartups. De fick också cirka 5 miljoner kronor i bidrag av det europeiska initiativet Climate-KIC. Bidraget är en del av satsningen för att få fram viktiga innovationer som bidrar i kampen mot klimatförändringarna, och för att hjälpa startups återhämta sig från effekterna av COVID-19-krisen.

Eliq app

El-appen som tog in drygt 50 miljoner

Ytterligare ett alumnibolag som imponerat stort är Eliq. Eliq hjälper elleverantörer att skapa bättre digitala kundupplevelser genom en mjukvara som mäter energiförbrukning i hemmet. Under året tog de in 52 miljoner kronor i riskkapital. En finansiering som leddes av tjeckiska Inven Capital.

WI_TexChain3_theloopfactory - Wargön-2 (3)

18 nya startups antogs under året

Under 2020 antogs 18 nya startups till Innovatum Startup. Bland bolagen syns bland annat Rophi som ska spara tid och pengar inom tillverkningsindustrin, samåkningsappen Ezeride som riktar sig till företag som vill minska klimatpåverkan och DixEx – digital förmedling av maskiner mellan beställare och leverantör.

Se alla bolag som ingår i inkubatorn

Läs innehållet på lättläst svenska

Läs mer

Innan vi lämnar 2020 bakom oss vill vi passa på att sammanfatta året som gått och belysa några höjdpunkter från startupbolagen.