​Hencol digitaliserar lantbruket – LRF blir ny delägare

  • 11 februari, 2020

  • Startup

  • Startup

LRF investerar i Hencol

Hencol från Innovatum Startup har utvecklat världens första digitala beslutsstödsystem inom djurhållning. Under hösten tog de in över 10 miljoner i riskkapital. Nu väljer LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, att investera ytterligare 5 miljoner i bolaget och tar även plats i styrelsen.

Hencols system genererar realtidsinformation om djurets tillväxt och hälsa och hjälper lantbrukare att fatta smartare beslut.

– Att kunna mäta är grunden till all förbättring. En förutsättning är tillförlitlig data som hämtas in, processas och analyseras. Vi har genom åren sett fantastiska resultat i andra delar av lantbruket som när mjölkroboten revolutionerade datainsamlingen för mjölkproducenter. Nu vill vi vara med och möjliggöra detsamma för våra uppfödare, säger Anna-Karin Hatt, VD och koncernchef på LRF.

Det digitaliserade arbetssättet ökar förutsättningar för bättre lönsamhet, minskad miljöbelastning och förbättrad djurhälsa.

”Tiden till kommersiell framgång kortas väsentligt med LRF som aktiv delägare”

Hencols system är baserat på tio års forskning och utveckling och just nu arbetar bolaget för fullt för att ställa om till kommersialisering. Under hösten förstärktes därför ledningen och styrelsen och en investeringsrunda på drygt 10 miljoner stängdes. Bland investerarna syntes då entreprenören och finansmannen Patrik Bergman som också tog plats i styrelsen. LRF som ny delägare blir nu ännu en viktig pusselbit i kommersialiseringsarbetet.

– Med LRF:s stora branschkunskap och breda kontaktnät i näringen bedömer vi att tiden till kommersiell framgång kortas väsentligt med LRF som aktiv delägare i bolaget, säger Johan Karlberg, VD för Hencol.

Hencols system har hittills främst använts av nötköttsbönder då det är den gröna näring som just nu ligger längst bak i digitaliseringen. Tekniken är dock applicerbar på alla former av djurhållning där man vill följa djurens utveckling och hälsa.

Del av Innovatum Startup de senaste tre åren

Mellan 2016 och fram till årsskiftet har Hencol varit en del av Innovatum Startups inkubator där de fått affärsutvecklingshjälp och stöd att vidareutveckla bolaget.

– Vi har haft förmånen att få jobba med Hencol från ett tidigt stadium till att de nu är internationellt intressanta och helt unika inom sitt område. De har potential att bli världsledande inom digitaliserad djurhållning! Med LRF som delägare skapas viktiga förutsättningar inför framtiden, säger Thomas Lööw, bolagets affärsutvecklare på Innovatum Startup.

Kortfakta Hencol
Hencol hjälper lantbrukare att fatta smartare beslut med hjälp av realtidsdata om djurets tillväxt- och hälsostatus. Hencols system är det enda i sitt slag som använder big data och AI-algoritmer som beslutsstöd inom djurhållning.Bolaget grundades 2009 i Grebbestad av Pia Källqvist, Henrik Österlund och Christer Wik. Bolaget har i dag åtta anställda och kontor i Grebbestad och Stockholm.

Läs innehållet på lättläst svenska

Läs mer

Under hösten tog de in över 10 miljoner i riskkapital. Nu väljer LRF att investera ytterligare 5 miljoner i bolaget och tar även plats i styrelsen.