Lyckad start för nätverket Flexibel automation

  • 29 oktober, 2018

  • Produktionsnätverk

  • Produktionstekniskt centrum

Flexibel automation_webb

Enklare, snabbare, billigare – och det går att anpassa! Runt tio företag i Västra Götaland har nu samlats i ett nätverk. Tillsammans ska man titta på möjligheterna med ny automationsteknik.

Det handlar om lättanvända så kallade kollaborativa robotar (som samarbetar med människor), enkla självgående vagnar och flexibla informationssystem. Lösningar som gör det möjligt för fler företag att ta steget mot en mer hållbar produktion.

Konceptet för nätverket är enkelt: I stället för att testa sig fram på egen hand så delar alla med sig av sina erfarenheter.

- Vi kommer bland annat att titta närmare på pilotinstallationer hos några av företagen. Vi har även enats om att starta tre examensarbeten, där det finns möjlighet att använda utrustning på Produktionstekniskt Centrum i Trollhättan eller på Assar i Skövde, säger Tommy Christensen från Innovatum Projektarena.

- Företagen sprudlar av idéer och det finns redan nu många tankar om hur vi kan använda nätverket, fortsätter han.

Innovatum Projektarena leder nätverket med hjälp av Högskolan Väst, IDC West Sweden och IUC Väst. De deltagande företagen kommer från olika delar av Västra Götaland och tillhör flera olika branscher. Några exempel är Tyri i Hisings Backa som tillverkar strålkastare och laboratoriet Eurofins i Lidköping.

Nätverket har kunnat starta tack vare projektet Miljö för flexibel och innovativ automation.

Kontakt, Flexibel automation