Många upplevelser på Arbetslivsmuseernas dag i Tidaholm

  • 18 maj, 2017

  • Kompetensväxling

  • Kulturarv och samhälle

Den 6:e maj samlades ett 50-tal kulturarvsföreningar och museer för att visa upp sina verksamheter på Arbetslivsmuseernas dag i Tidaholm. Dagen avslutades med en vigsel i sekelskiftesmiljö.

Kulturarvet på plats i Tidaholm

Tidaholm bjöd på strålande sol och många besökare som fick uppleva kulturarvet på många olika sätt. Det fanns möjlighet att bland annat se hur man spinner lin, hur en kvarn fungerar, slå rep eller lyssna till ljudet av en tändkulemotor. Barnen kunde också göra små kvarnstenar och lok i lera. Det såldes kolbullar och till lunch serverade Skepplanda kultur och hemvärnsförening ärtsoppa med fläsk. Hela dagen gick verkligen i kulturarvets anda. Dagen avslutas med en vigsel då ett par vigdes i tidstypiska kläder i en sekelskiftesmiljö.

Många olika aktiviteter visades upp

Bakom arrangemanget stod NAV – industrihistoria och arbetslivsmuseer i Väst. Per Rosén, ansvarig för Arbetslivsmuseernas dag, var nöjd med dagen.

– Det var roligt att föreningarna visade upp så många olika aktiviteter. Det gjorde hela upplevelsen mer levande, säger han.

Tack vare att det samma dag även var Motorlördag och Lions anksim i Tidaholm var besöksantalet högt. Detta var fjärde året som Arbetslivsmuseernas dag arrangerades och NAV hade även bjudit in sina samarbetspartners Innovatum, Västarvet, Industrihistoria i Väst, ArbetSam, Riksarkivet/Landsarkivet, regionens fyra hembygdsförbund, Maritimt i Väst, Idrottshistoriska sällskapet m.fl. att delta.

Ung företagsamhet bakom reklamfilm för NAV

Inför dagen släpptes en ny reklamfilm för NAV, filmad av de unga tjejerna Emelie Kastberg och Linnéa Jensen som startat företaget Alltio, som tidigare var ett UF-företag (Ung företagsamhet). UF var på plats under dagen och flera föreningar var intresserade av att samarbeta med ungdomar för att bland annat få hjälp med hemsidor och marknadsföring.

Arbetslivsmuseernas Dag i Tidaholm 2017
Arbetslivsmuseernas Dag i Tidaholm 2017
Arbetslivsmuseernas Dag i Tidaholm 2017