Natur- och kulturarv i fokus på Kulturarvsdagen

  • 8 september, 2017

  • Kulturarv och samhälle

Den 8-10 september i år arrangeras Kulturarvsdagen i hela Sverige med mängder av aktiviteter runt om i landet. I år är samtliga av Sveriges landskap representerade. Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer.

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens samarbete European Heritage Days där 50 länder deltar. Årets gemensamma tema i Europa 2017 är ”Heritage and Nature”. Vem som helst kan arrangera en aktivitet på årets tema, både företag, organisationer, föreningar eller privatpersoner. Det kan exempelvis vara guidade turer, föreläsningar, och visningar.

Årets tema, ”Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter”, är erbjuder spännande miljöer att upptäcka och utforska. Det finns även möjlighet för utveckling och tillväxt. Under helgen uppmärksammas även att Folkskolan fyller 175 år i år.

I Västra Götaland finns det möjlighet att bland annat vandra i Tanums världsarv, gå på byggnadsvårdsmässa på Nääs slott eller besöka barnens kulturarvsdag på Forsviks bruk.

Riksantikvarieämbetet är huvudarrangör och samordnare för de Europeiska kulturarvsdagarna i Sverige i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

Alla aktiviteter på Kulturarvsdagen hittar ni här https://www.raa.se/aktuellt/vara-evenemang/kulturarvsdagen/arrangemangen/

Exempel på kulturarv