Oh Deer! vann First Lego League

  • 14 november, 2016

  • Science Center

  • Skola

Lördagen den 12 november var det dags för regionfinal i First Lego League. Totalt samlades 17 lag från regionen på Innovatum för att tävla i teknik, programmering, forskning, marknadsföring och samarbete. Vinnaren var laget Oh Deer! från Fridaskolan i Trolllhättan.

Gemensamt tema utan facitsvar

Lagen tävlar i flera grenar där det gemensamma temat var Animal Allies – och handlar om våra vänner med päls, fjädrar och fenor. Runt om i Skandinavien tävlar lag den 12 november där vinnarna från varje stad går vidare till den Skandinaviska finalen som hålls norska Bodø.

I uppdraget finns inget facitsvar, utan lagen kan arbeta fritt genom att använda sin uppfinningsrikedom och kreativitet och själv välja hur stor insats de skall lägga i projektet. Lagen ska blanda annat bygga en legorobot och programmera denna till att lösa problem på en robothinderbana.

Lagen får under flera veckor i uppgift att inom temat själva definiera ett problem som de ska forska på och hitta fakta om för att hitta en ny smart lösning. De ska arbeta fram en plan för hur de ska marknadsföra sitt forskningsprojekt och jobba med tekniken för att programmera en robot som under tävlingsdagen på tid ska utföra olika poänggivande uppdrag.

Vinnare i flera kategorier

Alla uppdragen bedöms av domare inom de olika områdena, marknadsföring, teknik och forskning. Dessutom tittar domarna på hur samarbetet har gått inom laget. Alla poängen tillsammans med resultaten från robotmatcherna räknas samman och det vinnande laget koras till First Lego League Champions.

oh_deer

Laget Oh Deer! vann förutom pris i grenarna samarbete och teknik också First Lego League Champions vilket ger dem möjlighet att tävla i den Skandinaviska finalen som i år går av stapeln den 3 december i norska Bodø.

Det vinnande laget fick också en resecheck värd 48 500 kronor som är sponsrad av Skolverket.

Under hela dagen pågick turneringen där lagen tävlade med sina programmerade robotar.

Under hela dagen pågick turneringen där lagen tävlade med sina programmerade robotar.

team_cementa

Team Cementa gick till slutspel i robotmatcherna som spelades under dagen och tog hem priset i denna del av tävlingen.

team_dalenium

Team Dalénium tog hem priserna i marknadsföring och forskning.