Pitchevent för att stötta rymdrelaterade startups

  • 30 april, 2020

  • Startup

  • Startup

Almir Heralic Procada 1600x999

Almir Heralic från Procada pitchade och.såg tillfället som en möjlig dörröppnare till kunder inom energisektorn.

För andra året i rad har Innovatum Startup och Business Region Göteborg arrangerat pitcheventet Spacetech Steering Committee. Till skillnad från traditionella investeringsfokuserade pitchevent, bestod panelen här av branschexperter vars viktigaste uppgift var att ge råd och stöd till startupbolagen.

Trollhättebaserade Procada är ett av startupbolagen som presenterade under fredagens event. De utvecklar en ny typ av 3D-metallskrivare och såg tillfället som en möjlig dörröppnare till kunder inom energisektorn.

– Vi på Procada jobbar med en ganska nischad produkt så att komma ut på marknaden är utmanande. Panelen gav värdefulla insikter i utmaningarna med att hamna på en större kunds radar och vi fick tips kring kontakter som vi kommer följa upp, säger medgrundaren Almir Heralic.

”Upplägget är idealiskt för fler inkubatorer att inspireras av”

De pitchande bolagen, som båda ingår i den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC, fick inför eventet beskriva sina behov och vilka områden de ville ha hjälp med.

– Det är sällan startups får möjlighet att pitcha för en panel som inte är enbart investeringsfokuserad, utan som i detta fall fokuserar på att bidra med värde, kontakter och diskutera affärsmodeller, kunder och vertikaler. Upplägget är idealisk för fler inkubatorer att inspireras av, säger Erik-Wilhelm Graef Behm, Area & Investment Manager ICT vid Business Region Göteborg.

Panelen bestod av specifikt inbjudna personer, med olika yrkesmässiga bakgrunder, från arrangörernas egna nätverk.

– Att våra kontakter och nätverk kommer till nytta för entreprenörerna är otroligt värdefullt. I rådande coronasituation blir den här typen av insatser förstås ännu viktigare och vi arbetar för att stötta på alla sätt vi kan, säger Deborah Lygonis, affärscoach och ansvarig för ESA-BIC:s filial på Innovatum Startup i Trollhättan.

Eventet genomfördes digitalt.

Om ESA-BIC Sweden

Den nationella rymdinkubatorn ESA BIC Sweden startades 2016 på initiativ av Rymdstyrelsen och ESA, European Space Agency. Inkubatorn drivs av Innovatum Startup i Trollhättan, Arctic Business Incubator i Luleå och Uppsala Innovation Centre. För att söka till ESA BIC får företaget vara maximalt fem år och ha en affärsidé som nyttjar befintlig alternativt utvecklar ny teknik inom rymdindustrin, liksom bolag som använder sig av satellitdata. Antagna startups erhåller över en halv miljon kronor för produktutveckling. Dessutom affärsutveckling, nätverk och tillgång till många av ESAS IP-rättigheter inom rymdteknik, elektronik och säkerhet.

Ansökan för vårens antagning stänger den 11 maj.

Intresserad av rymdinkubatorn? Läs mer här. ›

Läs innehållet på lättläst svenska

Läs mer

Till skillnad från traditionella investeringsfokuserade pitchevent, bestod panelen här av branschexperter vars viktigaste uppgift var att ge råd och stöd till startupbolagen.