Pristagarna i Green Innovation Contest 2014 utsedda

  • 3 mars, 2015

  • Projektarena

Fyra innovatörer fick ta emot priser i Green Innovation Contest 2014 för sina lovande produkter och tjänster inom hållbarhet. De fyra är Greenely Mobilapplikation, City Flow, Nano Control och Styrenhet för markvärme.

Det var under Sustainable Business Day 3 mars 2015 som tävlingens pristagare presenterades framför konferensens drygt 700 besökare. Mikael Fjällström, enhetschef på Energimyndigheten som är en av aktörerna bakom tävlingen, delade ut priserna:

– Energimyndigheten främjar utvecklingen av bra affärsidéer inom energiteknik genom olika typer av lån till företagen, men också genom att stötta aktörer och initiativ som verkar i samma anda. Green Innovation Contest är ett väldigt bra sätt att sålla fram och uppmuntra goda idéer, säger Mikael Fjällström.

SPP medverkade under ceremonin med Filippa Bergin som delade ut ett särskilt pris till Mindconnect AB som utvecklat tjänsten City Flow.

– Vi på SPP tror starkt på hållbara affärsidéer och vill se att Sverige får ta del av ännu fler innovationer inom hållbarhet framöver. Vi ger därför Mindconnect AB ett bidrag om 25 000 kronor och hoppas att det blir en skjuts i arbetet med att växa, säger Filippa Bergin, hållbarhetschef Storebrand/SPP.

Innovationerna återfinns inom kategorierna, energi, industriapplikationer och tjänster och är följande:

Greenely mobilapplikation har tagits fram av Tanmoy Bari med team från Stockholm. Innovationen visualiserar, analyserar och förutsäger hushållens energiförbrukning och är samtidigt fri från hårdvara.

CityFlow har tagits fram av Jonas Bohman med team från Stockholm. Innovationen är en navigeringstjänst som vänder sig till yrkesförare i stadstrafik. Den bidrar bl.a. till minskade körtider och lägre bränsleförbrukning.

Nano Control har tagits fram av Adrian Morales från Stockholm. Innovationen erbjuder ny och effektivare partikelavskiljning av luftrening, där såväl grova partiklar som nanopartiklar kan tas upp.

Kontrollenhet för markvärme har tagits fram av Rolf Westerlund från Stockholm. Innovationen kan detektera is på horisontella ytor via en styrenhet för markvärme. Den har en optimerad drift så att den endast värmer vid behov (ej närvarande).

Innovatörer nyfikna på att delta i 2015 års tävling kan redan nu lämna intresseanmälan via
www.greeninnovationcontest.se ›
pristagare_mindre

Fredrik Hagblom – Greenely, Jonas Boman – Cityflow och Adrian Morales – Nano Controll är alla vinnare i Green Innovation Contest 2014. Pristagaren Rolf Westerlund med innovationen Kontrollenhet för markvärme kunde tyvärr inte närvara under prisceremonin.

Om Green Innovation Contest Green Innovation Contest en nationell tävling som projektleds av Innovatum och finansieras av Energimyndigheten, Tilllväxtverket, Västra Götalandsregionen samt Almi Företagspartner. Tävlingen vänder sig till privatpersoner, studenter och forskare samt till start-ups och etablerade småföretag med en hållbar miljöinnovation som är redo att bli en tjänst eller produkt på marknaden