Publikrekord på årets Automationsdag

  • 11 oktober, 2019

  • Produktionstekniskt centrum

Publik1

I år startade eventet inne i konferenshallen Lilla Nova. Publiken lyssnade, men hade även chans att ställa frågor till föreläsarna och diskutera automation och digitalisering med varandra.

Drygt 250 besökare från närmare 70 företag och organisationer kom till Automationsdagen 2019. De möttes av smarta robotlösningar, intressanta föreläsningar och massor av erbjudanden och demonstrationer från flera utställare.

Årets Automationsdag startade med en hel förmiddag i konferenshallen Lilla Nova. Här bjöds publiken på en rad spännande föreläsningar, guidade av moderatorn Karin Stenlund från Fyrbodals kommunalförbund.

Johan Andersson från startup-företaget Rebl Industries var en av dem som gick upp på scenen. Han berättade om en ny affärsmodell där företag kan hyra in robotmedarbetare. Ett klokt sätt, inte minst för mindre företag, att slippa satsa på en dyr investering direkt och i stället prova sig fram genom att hyra.

– Vi ser vårt koncept som en bemanningslösning, där en robot exempelvis kan ersätta brist på kompetens eller där man inte har tid att anställa personal. Ofta handlar det om en lösning under en kortare period – för bara några veckor eller några månader, berättade Johan Andersson.

Skräddarsy ditt eget hus
Ett annat intressant företag som fick möjlighet att presentera sig för publiken var SkyMaker, som precis som Rebl Industries deltog på Automationsdagen för första gången.

– Jag blev jätteglad när vi fick frågan om att medverka här. Det är ett bra forum för att visa upp sig och nätverka, sa SkyMakers vd Kristofer Skyttner.

Deras affärsidé handlar om att erbjuda en webbaserad, förenklad typ av CAD-tjänst, där i princip vem som helst kan skräddarsy sitt eget hus, verktyg eller annan specialprodukt.

– Säljer du altaner eller trähus, då är det här verktyget för dig. Programmet räknar automatiskt ut bärigheten i konstruktionen så du behöver inte själv ha den kunskapen, förklarade han.

Full fart i PTC
Under eftermiddagen samlades alla deltagare i Produktionstekniskt centrum (PTC). Här presenterade ett 20-tal utställare allt från smart robotteknik och digitala lösningar till kompetensutbildningar.

Ett par av besökarna var studenterna Ilham Nuur och Mirjam Bader som båda läser tredje och sista året på Högskolan Västs program Industriell ekonomi.

– Det bästa i dag var att se alla spännande lösningar – några som jag inte hade en aning om att de fanns. Vi kom bland annat hit för vi ville hitta företag som kan ta emot oss när det är dags att skriva våra examensarbeten, sa Ilham Nuur.

Hur gick det?
– Ganska bra. Vi träffade bland annat två företag som jobbar med logistik, och där ska vi ha mer kontakt.

Automationsdagen 2019 arrangerades av Innovatum Science Park, Högskolan Väst och IUC Väst med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen, genom projekten Tillverka i trä och Miljö för flexibel och innovativ automation.

Se filmerna från dagen:

Föreläsningarna:

Vissa av presentationerna kan laddas ner som pdf.

”Ny affärsmodell för automation: Hyr en robotmedarbetare”
Johan Andersson, Rebl Industries

”Digitaliserad kvalitetssäkring av svetsning – mot industri 4.0”
Martin Engman, Winteria

”Utmaningar inom automatiserad 3D-printning av metaller” (ej tillgänglig)
Morgan Nilsen, Högskolan Väst

”Att göra specialprodukter till det normala – från beställning till produktion”
Kristofer Skyttner, Skymaker

”Möjligheter för Automatisering eller Robotisering”
Magnus Widfeldt, RiSE

Till Karin

Martin Engman, Winteria, pratade om digitaliserad kvalitetssäkring, där man scannar av svetsade produkter med laserteknik. Moderator Karin Stenlund ställde följdfrågor.

Utställare:

Rebl Industries
Winteria
Skymaker
Schunk
Micro-Epsilon Sensotest
AH Automation
OEM Automatic
BINAR
Virtual Manufacturing
Yaskawa
Kuka Nordic
Ontop Smart Manufacturing
Beckhoff
Schmersal
Cobots
ABB Robotics
Precuratum

Morgan

Morgan Nilsen från Högskolan Väst berättade för åhörarna om utmaningar inom automatiserad 3D-printning av metaller.

PTC myller

Mycket mingel , nya möten och givande samtal när Automationsdagen arrangerades för sjätte året i rad.

Monica

För företag finns det stora möjligheter att kombinera utbildning och kompetenslyft inom bland annat automation och produktionsteknik. Monika Hattinger, Högskolan Väst, passade på att visa vad man erbjuder.

Kuka Christoffer

Kuka Nordic visade upp en av sina så kallade kollaborativa robotar, det vill säga robotar som jobbar nära eller tillsammans med människor. Christoffer Lindblad från Kuka i samtal med Mikael Sahl.

Ilham o Mirjam

Studenterna Ilham Nuur och Mirjam Bader spanade in branschen, och de tog även tillfället i akt att knyta kontakter inför sina examensarbeten.

Skymaker

SkyMaker ställde ut för första gången på Automationsdagen, och deras representant Kristofer Skyttner var nöjd.

- Det här är ett bra forum för att visa upp sig och nätverka!

Automationsdagen 2019 finansierades med stöd av:

Västra götalandsregionen logga
EUlogo_v_RGB