Arkivens dag 2018 – Trollhättans idrottshistoria och Göstas silverbragd från Melbourne-OS 1956 i fokus

  • 13 november, 2018

  • Kulturarv och samhälle

Trollhättans Arkivförening i samarbete med Föreningen Trollhättebor arrangerade i år Arkivens dag på Folkets Hus i Trollhättan.

Besökarna tog del av historiska idrottsexempel ur Trollhättans Föreningsarkiv och utställning gjord av Föreningen Trollhättebor samt lyssnade till föredrag av OS-silvermedaljören i rodd från Melbourne 1956, Gösta Eriksson, och av fotograf Roger Lärk.

Bakgrund

Arkivens dag firas alltid andra lördagen i november, då arkiven runtomkring i Sverige och dess handlingar uppmärksammas. Utställningar, föredrag och visningar av arkivmaterial, för att visa och uppmärksamma den stora bredd på material som är bevarat, genomförs runtomkring i landet.

Inför Arkivens dag 2018 har det under hösten bedrivits ett arbete med att välja ut exempel ur Trollhättans Föreningsarkiv av Trollhättans Arkivförening. Temat i år föll på idrott och idrottsglädje vilket resulterade att exempel på handlingar ur flera olika idrottsföreningar representerade i arkivet avfotograferades och scannades och togs med i en utställning som visades upp för besökarna på Arkivens dag på Folkets hus i Trollhättan. Detta för att exemplifiera bredden ur Trollhättans anrika idrottshistoria.

Resultatet blev en utställning med material uppsatt på skärmar, som besökarna i lugn och ro kunde ta del av. Därtill användes också exempelmaterial i en videopresentation om arkivföreningen och föreningsarkivet som rullade under dagen på en TV. Slutligen kom också valt material ur Trollhättans Föreningsarkiv att användas i dagens första föreläsning, om en imponerande roddtriumf i Melbourne-OS 1956! Mer om detta finns att läsa här intill under stycket om föreläsningarna.

Under Arkivens dag fanns också informationsmaterial på plats om hur din föreningen i Trollhättan kan rädda sin historia för framtiden genom att bli medlem i Trollhättans Arkivförening. För mer information om detta – se länk här intill.

Idrottshistoriska skatter ur Trollhättans Föreningsarkiv

Trollhättan har som känt en rik idrottstradition, och materialet som valdes ut i arbetet visar genomgående på både mäns och kvinnors anrika idrottshistoria i Trollhättan.

Här fanns exempelvis äldre protokoll från Trollhättans Atletklubb med. Såsom de första protokollen från 1920-talet, tidiga korrespondenshandlingar ur arkivet rörande uttagning av klubbens legendariska brottare som Bertil Antonsson och Janne Karlsson till stora mästerskap som VM 1953 respektive OS 1972, protokollen som berättar om den allra svenska mästaren på damsidan från början av 1990-talet för föreningen och mycket mer. Brottarlegenden Frank Anderssons framgångar som ung brottare i Trollhättans Atletklubb syntes också i utställningen i ett mycket tidigt dokument ur arkivet. Från Fyrstadsbrottningen i Lilla Edet år 1970 framgår det att han klass-segrade i fjädervikt och därtill också utsågs till att ha gjort den bästa idrottsprestationen i laget.

Trollhättans fotbollshistoria är som känt också den rik. En historisk lagbild på föreningens första fotbollslag från 1905(!) och protokollsutdrag från Trollhättans IF:s (TIF:s) arkiv varvades med ett exempel ur föreningens egna tidning ”TIF-nytt” från tiden då fotbollslegendaren Lena Videkull spelade i klubben (1984). Därtill fanns ett utdrag av styrelseprotokollet där Videkulls övergång till TIF behandlades också med i utställningen. Bilder från framgångsrika fotbollslag, och också reportage ur klubbens egna tidning ”Vi tiffare” rörande klubbens anrika damklubb – som utöver idrotten också stod för ett ansenligt  insamlingsarbete för klubben, fanns med på Arkivens dag.

Vintersport fanns också representerade genom exempelmaterial ur Trollhättans skid- och orienteringsklubbs arkiv. I utställning fanns det första protokollet från klubbens bildande från 1937 inscannat och uppsatt. Därtill tidigare bilder från klubbens verksamhet – såsom från skidtriumfer men också sommartriumfer inom orientering. För vinterdelen av utställningen fanns också fotomaterial från anrika bandyklubben Gripen Trollhättan BK med.

Ett arkiv som i år hamnade extra i fokus ur Trollhättans Föreningsarkiv var naturligtvis Trollhättans Roddsällskaps. Som ovan nämnts var nämligen klubbens Gösta Eriksson på plats och höll ett mycket uppskattat föredrag om hans förberedelser och upplevelser från Melbourne-OS 1956. Dagen till ära fanns avfotograferade historiska dokument ur arkivet med som beskrev klubbens rapport om dess, och RK Three Towns, medlem, Göstas förberedelser inför, och hyllningarna efter, äventyret i Australien.

I utställningen fanns också informationsmaterial på plats – kring medlemskap i Trollhättans Arkivförening och också om hur den intresserade kan forska i Trollhättans Föreningsarkiv.

Här nedan kan du ta del av några exempelbilder från utställningen ur Trollhättans Föreningsarkiv på Arkivens dag, och möta några av besökarna. Klicka på bilden för att förstora och för att bläddra.

Välkommen att ta kontakt med Trollhättans Föreningsarkiv för att forska i mer av Trollhättans idrottshistoria! Länk finns här till höger.

Välkomsttal och föredragen

Klockan 11:00 önskade Trollhättan Arkivförenings ordförande Erik M Svensson alla välkomna till Arkivens dag, och berättade om vad som fanns att titta på i utställningsväg, och att lyssna till då det gällde föredrag, under dagen. Därefter introducerade han dagens första föreläsare – Trollhättans Roddsällskaps och RK Three Towns medlem, och olympiske silvermedaljören i rodd från Melbourne 1956, Gösta Eriksson. Gösta höll tillsammans med Lennart Karlsson från Trollhättans Arkivförening dagens första föredrag.

Gösta Erikssons berättar minnen från Melbourne-OS 1956

Gösta tog i sin föreläsning och sitt samtal tillsammans med Lennart Karlsson med åhörarna på resan från förberedelserna inför OS i Melbourne 1956, träningen, resan till Australien, tävlingarna och till triumfen då han vann silvret i fyra med styrman tillsammans med Evert Gunnarsson, Ivar Aronsson, Olle Larsson och Bertil Göransson. Gösta berättade bland annat hur han upplevde tävlingarna, vinsten och kring mottagandet av silvermedaljen från ordföranden i IOK Avery Brundage. Till föredraget visades bilder från Göstas karriär, och också exempel ur handlingar rörande triumfen ur Trollhättans Roddsällskaps arkiv bevarat hos Trollhättans Föreningsarkiv.

Efter föredraget fanns också möjligheten för publiken att ställa frågor. Gösta kom bland annat på en fråga om material att mycket intressant exemplifiera vilken enorm materialutveckling som hans roddsport har sett sedan hans triumf i Australien – till exempel när det gäller årorna.

Foton i fokus med Roger Lärk

Dagens andra föredrag höll sedan Roger Lärk, mångårig fotograf på TTELA i Trollhättan och frilansfotograf. Roger visade i sitt föredrag foton från sin långa karriär inom idrott. Här kunde dagens besökare på Arkivens dag i Trollhättan ta del av Rogers bilder av stadens brottargiganter – som Janne Karlsson, Bertil Antonsson och Frank Andersson  – och fotbollsdito i form av 1980-tals foton på bland andra TIF:s Lena Videkull.

Därtill visade Roger också foton från lokala fotbollsmatcher, från nutida internationella matcher där Roger arbetat som frilansfotograf. Han passade också på att visa exempel på bilder från hårda träningspass, foton från förlustmatcher osv, för att visa idrottens hela bild. Allt från dokumentationen av de tyngsta förlusterna, till fotandet av den största idrottsglädjen från exempelvis minnesvärda segrar förekom i Rogers fotourval under föreläsningen.

Roger berättade vidare också om sitt arbete med foton och digitalisering – och om sitt arbete med sin fotoblogg.

Efterföljande frågestund fanns för de som ville passa på att fråga Roger mer om dennes karriär, och fotoarbete.

Båda föredragshållare tackades med rejäla applåder från publiken, samt med en Trollhättehistorisk bokgåva i form av ”Vid fallen” av Daniel Larsson.

Här nedan kan du ta del av några ögonblicksbilder kring föredragen som hölls under Arkivens dag i Trollhättan 2018. Klicka på bilden för att förstora och för att bläddra.