RoPhi ska spara tid och pengar inom produktionstillverkning

  • 12 juni, 2020

  • Innovatum

  • Produktionstekniskt centrum

  • Startup

rophi bred

Team RoPhi: Hossein Abadikhah, Ilker Erdem och Oskar Boström.

En tids- och kostnadsbov inom montering och tillverkningsindustrin är fixturer – den del som håller produkten som ska bearbetas på plats. Dagens fixturer är skräddarsydda för olika ändamål, vilket innebär mycket manuell handpåläggning, produktionsstopp och onödigt svinn. RoPhi har utvecklat en lösning på problemet. Nu antas de till Innovatum Startup och blir även ny part i Produktionstekniskt Centrum (PTC).

–Tänk dig att du tillverkar bilar. För varje specialbeställning eller produktionsändring som görs måste fixturen bytas ut eller justeras. Produktionen får då stanna upp, vilket förstås kostar en hel del tid och pengar. Vi har utvecklat en flexibel fixtur där omställningen istället sker automatiskt, säger medgrundaren Ilker Erdem.

För produktionslinan möjliggör det inte bara snabba justeringar och färre stopp. Det innebär också en stor miljövinst.

– Du behöver du inte längre slänga fixturen när du ska byta typ av produkt att producera. Du behöver bara koda om den, fortsätter Ilker.

 Finns ingen liknande lösning på marknaden 

Sedan 60-talet har det gjorts försök att bygga robotar som är tillräckligt styva och exakta för att själva fungera även som fixtur, men tidigare har inga optimala lösningar nått marknaden.

– De varianter som utvecklats har inte haft kapacitet att lyfta så tunga föremål, och har inte samma precision och repeterbarhet som den lösning vi utvecklat. Dessutom har de varit såpass dyra att det ändå blir billigare att använda en ny fixtur varje gång. Våra fixturer är de starkaste och mest prisvärda på marknaden. De kan lyfta upp till 2000 kilo, säger affärsutvecklaren Oskar Boström.

Det råder ingen tvekan om att marknaden för fixturer är stor. Under 2015 uppskattades den europeiska marknaden för import och export till omkring 3,1 miljarder Euro. För RoPhis del är det framförallt segmenten automotive och aerospace som står i fokus.

– Vi har en hel del erfarenhet från fordonbranschen och har bland annat jobbat på Volvo Cars forskningsavdelning, säger medgrundaren Hossein Abadikhah.

Vid sidan av företagandet konsultar teamet inom konstruktion av fixturer och robotik. De två medgrundarna Ilker Erdem och Hossein Abadikhah har doktorerat inom robotteknik och flexibel robotik respektive tillämpad mekanik, och det var under ett forskningsprojekt på Chalmers som affärsidén föddes.

2019 bildades RoPhi AB och teamet, som nu förstärkts upp med affärsutvecklaren Oskar Boström, har sedan starten fått stöd via Chalmers Innovationskontor.

Antas till Innovatum Startup och blir del av PTC

Det står nu klart att RoPhi antas till Innovatum Startups inkubatorprogram där de kommer att få affärsutvecklingsstöd i upp till tre år framöver. De blir dessutom del av Produktionstekniskt centrum (PTC), som Innovatum Science Park är med och driver.

– Det känns jättebra! För ett produktionstekniskt bolag som oss känns Innovatum Science Park helt rätt. Innovatum Startup och PTC kommer öppna upp nya möjligheter för oss. Det finns både rätt engagemang, kunskap och kontakter som ett bolag som vårt verkligen kan dra nytta av, säger Oskar.

Innovatum Startup och PTC är två verksamheter inom Innovatum Science Park. Medan bolaget på Innovatum Startup får stöd kring affärsutveckling, att nå ut på marknaden, kapitalisering och uppskalning är PTC en samverkansarena med en välutrustad utvecklingsverkstad för tillverkande företag.

– Vi vill bli part i PTC dels för att ta del av expertnätverket av forskare, dels för att kunna bidra med vår egen expertis och robotar. Det finns en hel del ”touch points” till olika företag inom PTC som vi tycker verkar väldigt intressanta att jobba tillsammans med. Nu när vi är nya hoppas vi lära känna alla och bli en viktig del av PTC. Vi ser även stora möjligheter med att det är ett stort forskningsnätverk och vi hoppas kunna erbjuda våra robotar och generella robot-programmeringsspråk till forskarna, då allt är anpassningsbart för olika scenarion, avslutar Oskar.

Kortfakta RoPhi

RoPhi AB utvecklar en ny typ av flexibel fixtur som ska spara tid, pengar och miljöpåverkan inom montering och tillverkningsindustri. RoPhis fixtur kan lyfta upp till 2000 kg med en precision på mindre än 0.01mm. Teamet består av Hossein Abadikhah, Ilker Erdem och Oskar Boström.

Läs mer på www.rophi.se

RoPhi - Flexibla fixturer

Läs innehållet på lättläst svenska

Läs mer

Rophi antas till Innovatum Startup och blir även ny part i Produktionstekniskt Centrum (PTC).