Skonare, skutor och kuttrar gladde slussdagsbesökare

  • 5 september, 2018

  • Kulturarv och samhälle

  • Området

Måndagen 30 juli genomfördes den årliga Slussdagen i Trollhättan. I år gästades Slussdagen av en fartygseskader bestående av skutor, skonare, kuttrar och ångbåtar som passerade Trollhätte kanal på väg mot Vänern.

Skutorna och fartygen som deltog i Vänerneskadern höll öppet skepp för besökare där man kunde ta del av deras historia och några fick även möjlighet att segla med fartygen under resans gång. Några av båtarna som lade till i Trollhättan har en lång historia, som till exempel Vänergaleasen Mina som byggdes 1876, eller skutan Laura byggd 1939 i Norge som togs av tyskarna under andra världskriget. Eskadern arrangerades av Maritimt i Väst och Föreningen Västkustskutorna.

Andra aktiviteter var besök på Sjöfartsverkets Vänerisbrytare Ale, Rövarrock med Daftölands pirater och en konsert med den amerikanska countrystjärnan Doug Seegers. För fyra år sedan medverkade han i Jills veranda och har blivit mycket uppskattad sen dess.

Man kunde också handla närproducerade matprodukter, Höljebacka brandmuseum visade veteranbrandbilar och motorsprutor, Repslagarmuseet slog rep och det fanns barnaktiviteter med maritimt tema, där barn kunde lära sig att vika roliga sjörövarhattar innan de fick en ansiktsmålning av Daftölands pirater.

Höjdpunkten var när skutorna anlände genom kanalen, med ångaren BOHUSLÄN i täten. Det blev en unik inblick i hur området kunde sett ut för 100 år sedan. Vänereskadern var en del i samverkan för Prisma Västra Götaland och Slussdagen arrangerades av Innovatum tillsammans med Trollhättans stad, Sjöfartsverket och Visit Trollhättan Vänersborg.

Prisma VG ›Trollhättan stad ›Sjöfartsverket ›Visit Trollhättan Vänersborg ›
dsc0068

Vänereskadern passerade Trollhättan lagom till slussdagen.

dsc0063

Fartygen slussas genom Trollhätte kanal på väg mot Vänern.