Innovatum – statsministerns eget val

  • 16 mars, 2018

  • Produktionstekniskt centrum

  • Projektarena

  • Startup

När Stefan Löfven fick möjligheten att själv välja plats för inspelningen av radioprogrammet Mitt Sverige valde han att komma till Trollhättan och Innovatum. Den verksamhet som bedrivs här behöver landet mer av, menar statsministern.

– Här har jag varit mycket, här finns en stark industritradition, kunskap och ett engagemang jag tycker om säger statsminister Stefan Löfven. Och Innovatum betyder mycket för att vi i framtiden har nya företag som ligger längst fram i den nya ekonomin.

På plats för att välkomna statsministern och guida honom genom Innovatums olika verksamheter var Innovatums vd, Martin Wänblom.

– Jättekul att Stefan Löfven själv väljer att komma till Trollhättan igen. Senast var det i samband med att Innovationsrådet möttes. Nu kom han tillbaka för att prata om framtiden och det tyder på att det händer mycket positivt i regionen.

När Stefan Löfven fick möjligheten att själv välja plats för inspelningen av radioprogrammet Mitt Sverige valde han att komma till Trollhättan och Innovatum. Den verksamhet som bedrivs här behöver landet mer av, menar han.

”Vi behöver mer av detta”

Med start på Inkubatorn där nystartade företag utvecklar sina idéer och produkter, fick Stefan Löfven höra mer om verksamheten, vilka värden den genererar och om hur företagen här utvecklas. På länk från Malawi berättade teamet bakom startup-bolaget Fly Pulse om utvecklingen av drönare för sjukvård och räddningsuppdrag. Gänget bakom Easy Trigger Games, på plats vid sina datorer kunde berätta om sin stora lansering i San Fransisco.

Spännande med alla nya produkter, tyckte Stefan Löfven och lyfte fram det viktiga i Inkubatorns systematiska arbete med att stötta nya företag som kan skapa nya jobb.

– Vi behöver hela tiden ställa om i vår ekonomi. Det slår mig att den här systematiken som finns på Inkubatorn och på Innovatum – vi behöver mer av sådant helt enkelt, säger statsministern.

Fly Pulse berättar om sina drönare

Fly Pulse, som är på uppdrag i Malawi med sina drönare, kommunicerade med statsministern via Skype.

Besök på Inkubatorn

Inne hos Easy Trigger Games

Skapar arbetstillfällen

Innan Sveriges Radios reportrar inledde intervjun för programmet Mitt Sverige, fick Stefan Löfven också se konkreta exempel på vad som åstadkoms i utvecklingsverkstaden på Produktionstekniskt centrum där den nya 3D-printern, Trumpf, gick varm.

– Man märker att när man beskriver vår verksamhet, så blir man glad själv över allt vi gör. Alla nystartade företag på Inkubatorn och PTC, som är ett konkret exempel på hur vi tillsammans med Högskolan Väst och GKN, har skapat en test- och demoanläggning som också kan kopplas till nya arbetstillfällen, säger Martin Wänblom.

IMG_1725

Radioprogrammet Mitt Sverige sänds i Sveriges Radio senare under våren.