Stort tack för i år!

  • 22 december, 2020

  • Innovatum

2020 börjar lida mot sitt slut och innan vi vänder blad vill jag tacka alla er som varit med och gjort skillnad under året. 2020 har varit ett minst sagt utmanande och annorlunda år – inte minst för många av våra kunder.

Men ur kris föds sannerligen innovation – det kan jag skriva under på. Jag är djupt imponerad av den handlingskraft, flexibilitet och omställning som våra medarbetare, kunder och samarbetspartners visat prov på under året.

Med detta i åtanke är det lätt att se hoppfullt på 2021!

Stort tack till alla er kunder, samarbetspartners, startups, finansiärer och fantastiska medarbetare som gett allt under året. Tillsammans gör vi skillnad för framtiden!

Innan vi sätter punkt för i år vill vi förstås också passa på att bjuda på några utvalda höjdpunkter från 2020.

 

En riktigt god jul och ett gott nytt år!

Martin Wänblom
VD, Innovatum Science Park

Top view on Christmas gifts wrapped in gift paper decorated with

Höjdpunkter 2020

Eco-friendly air transport concept. The plane flies in the sky against the background of green trees. Environmental pollution. Harmful emissions

21 miljoner till en hållbar framtid för flyg- och verkstadsindustrin

Flyg- och verkstadsindustrin vill ta klivet in i en mer hållbar framtid. I november blev det klart att Västra Götalandsregionen satsar 21 miljoner på projektet Springboard som ska ge regionens tillverkningsföretag förutsättningar att ställa om.

Läs mer

WI_TexChain3_theloopfactory - Wargön-2 (5)

Framtidens textilsortering ett steg närmare

En Fibersorten för automatisk textilsortering är nu installerad i Wargön Innovations pilotanläggning. Med hjälp av artificiell intelligens och NIR-teknologi går det att utveckla flödena för återbruk, redesign och materialåtervinning – något som krävs i framtiden.

Läs mer

Macro flat lay top closeup of miso soup bowl with nori seaweed and chopped green onion Japanese asian meal on wooden table

Mångmiljonsatsning lyfter den svenska sjömaten

Nu inleds den största satsningen hittills på svensk sjömat med en finansiering på 48 miljoner från det statliga forskningsrådet Formas. Blå mat – Centrum för framtidens sjömat ska göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat.

Läs mer

WI_TexChain3_theloopfactory - Wargön-2 (8)

Barn- och familjeaktiviteter på arbetslivsmuseer

I ett gemensamt projekt arrangerad av Innovatum, NAV och Vuxenskolan, samt 11 olika arbetslivsmuseer har barnfamiljer under sommaren fått följa ett arbetsbi på uppdrag på de olika museerna och samlat stämplar. Resan fortsätter även 2021 men med förhoppningsvis fler nya besöksmål.

Läs mer

Biogas plant in a maize field

Fokus på kollektivtrafik

För Biogas Väst har en stor sakfråga under året varit kollektivtrafik i Fyrbodalområdet, ett område som är en pionjär i cirkulära affärsmodeller kring biogas. En efterlängtad milstolpe halvvägs in i året var beskedet från EU om ett tioårigt skatteundantag för svenskproducerad biogas. Givetvis ställde vi om och arrangerade en rad konferenser och seminarier digitalt.

Läs mer

Skärmklipp

Uppgradering av Science Center

Vi har nyttjat tiden där Science Center fick stänga för besökare med att bygga och påbörja nya stationer som bl.a. en flygsimulator, kapprummet uppgraderades och fick en till våning med interaktiv trappa och vi står i startgroparna till ett nytt Escape Room som kommer att ersätter The Virus i början av 2021.

Kommunsamverkan1

Kommunsamverkan

Kommunerna är en viktig aktör och förebild i Sveriges arbete för att nå de globala och nationella miljö- och hållbarhetsmålen. Genom Kommunnätverket för hållbar utveckling möts 36 västsvenska kommuner för samverkan och kunskapsutbyte och under 2020 ställdes 27 träffar om till digitala mötesrum vilket bidragit till ökad digital kompetens, mindre resande och ännu fler deltagare för att fortsätta det viktiga arbetet.

WI_TexChain3_theloopfactory - Wargön-2 (10)

Space Investment Day samlade 14 länder digitalt

I november hade vi glädjen att arrangera vårt största digitala event någonsin. Rymdrelaterade startups, matchmaking och investering stod i centrum när en internationell publik samlades. Fokus låg på nätverkande och ca 800 mötesbokningar gjordes.

Läs mer

WI_TexChain3_theloopfactory - Wargön-2 (7)

Vill bryta socialt utanförskap för äldre – vann 50 000 kronor

Under höstens ansökningskampanj blev det Heedy som kammade hem 50 000 kronor. Digitaliseringen går i rekordfart – men många äldre hamnar utanför. Heedy är en enkel social app där familjer kan kommunicera med sina äldsta utan komplicerade pekskärmar eller datorer.

WI_TexChain3_theloopfactory - Wargön-2 (2)

En glimt av framtidens hållbara skoindustri

En revolution för skoindustrin? I ett nytt projekt deltar Wargön Innovation, the Sole Theory mfl och ska 3D-printa skor av textilspill som lätt går att återvinna och samtidigt minskar miljöpåverkan. Framtidens skor printas on demand!

Läs mer

Energieffektivisering1

Energieffektivisering och hållbart byggande är under framfart

Energikontor Väst har under året byggt upp en branschöverskridande plattform med kompetens och nätverk inom bygg, fastighet och industri där vi samverkar med aktörer i hela regionen för hållbart byggande, energiåtgärder och kompetenshöjning. Förskolan Hoppet är Sveriges första fossilfria förskola – följ bygget här.

Läs mer

The Loop Factory, Varberg.

32 tunga aktörer tacklar textilspillet från industrin

Upcycla uttjänta arbetskläder eller vidareförädla textilspill från industrin – det är i fokus i projektet TexChain3 där 32 parter från fyra olika branscher deltar. Intresset är stort för att ta fram cirkulära och hållbara affärsmodeller.

Läs mer

WI_TexChain3_theloopfactory - Wargön-2 (6)

Sommaraktiviteter på Gården Åker

I det vackra slussområdet i Trollhättan ligger Gården Åker, där Innovatum Science Center bedrivit verksamhet för tredje år i rad. Under fem veckor kunde barnfamiljer bland annat tälja barkbåtar, hoppa med käpphästar, leka gammeldags lekar i den härliga trädgården och delta i speciella temadagar. Arrangemanget var välbesökt och mycket uppskattat.

WI_TexChain3_theloopfactory - Wargön-2 (12)

Berättelser från SAAB

Tillgänglighetsgörandet från Innovatums industrihistoriska intervjuprojekt med tidigare SAAB-anställda har pågått under året. Deltagarna har varit verksamma på SAAB i vitt skilda yrkesroller. Uno Dahl och hans kollegor testkörde SAAB 9000 i Australien 1985 och har återberättat sina minnen i projektet.

Läs mer

WI_TexChain3_theloopfactory - Wargön-2 (3)

18 nya startups antogs under året

Under 2020 antogs 18 nya startups till vår inkubator. Bland bolagen syns bland annat Rophi som ska spara tid och pengar inom tillverkningsindustrin, samåkningsappen Ezeride som riktar sig till företag som vill minska klimatpåverkan och DixEx – digital förmedling av maskiner mellan beställare och leverantör.

Se alla bolag som ingår i inkubatorn

lov science center

Lyckade lov på Science Center

Trots ett minst sagt konstigt år tittar vi tillbaka på ett lyckat sommarlov med bl.a. utomhusaktiviteter, Gården Åker för tredje året i rad med ökat besöksantal och en spännande ljusshow i Smedjan. Även Saab Car Museum hade rikligt med besökare under stora delar av sommaren. Under höstlovet provade vi på hur slot-tider och online biljettbokning fungerar för både personal och besökare – ett lyckat test som vi kommer att fortsätter med under kommande lov.