Trollhättans historia får nytt liv via mobilen

  • 9 juli, 2014

  • ACT

  • Kulturarv och samhälle

  • Projektarena

Nu kan du som besökare i Trollhättans fall- och slussområde ta del av de spännande historierna som har utspelat sig i området direkt via din mobil. På fem platser kan du ta del av levande ljudberättelser på mellan två till fyra minuter.

– Vi har försökt att lyfta fram människor, händelser och öden som annars inte hade kunnat nå besökaren. Sedan några år tillbaka har Innovatum ett skyltsystem i området och nu tyckte vi det var dags att lägga till ett lager av digital information, säger Henrik Olsson, historiker på Innovatum.

Till sin hjälp med att plocka fram och producera dessa berättelser tog Henrik hjälp av Linus Lundberg och Tommy Gustafsson som båda är en del av nätverket ACT (All creators together) som är en mötesplats för kreatörer på Innovatum. De två projektledarna inledde arbetet med ett grundligt researcharbete och intervjuade historiker och författare i området för att kunna samla på sig olika berättelser.

– När jag tänker på mina egna historielektioner är det inte fakta och årtal jag minns utan berättelserna, säger Linus Lundberg som arbetar som musikproducent.

En levande historia

Utifrån detta har de sedan spånat fram ett sätt för att kunna återge dessa berättelser. I stället för att bara berätta att Gustav V kom hit på besök och invigde kanalen kommer lyssnaren ta del av historien kring killen från landet som fick i uppdrag att föra leden och hur nervös han var uppe på kommandobryggan när kungen var på besök. I ljudfilerna kommer man få höra hur det lät då, hur de sköts med salut, orkestern som spelade och vad kungen sa i sitt tal.

Det är alltså via mobiltelefonen som dessa historier kan upplevas. Vid varje plats finns en skylt som man med sin mobil scannar av en QR-kod för att kunna ta del av ljudupplevelsen direkt på plats.

Satsning på turism och besöksnäring

De digitala ljudberättelserna ingår i en satsning att göra Trollhättans fall- och slussområdet mer attraktivt och är en del av EU-projektet Marifus. Projektet syftar till samverkan inom turism och besöksnäringen i fyra områden präglat av vatten, och Trollhättans fall- och slussområde är ett av dessa.

– Vi vill skapa tillväxt inom turismen men också få fler människor, både lokalbefolkning och turister, att ta del av det vi tycker är ett sådant fantastiskt område, säger Henrik Olsson.