Trollywood Animation Festival samlar animationsbranschen

  • 10 maj, 2018

  • Innovatum

  • Kreativa näringar

trollywood-slide-03-1152x729

Trollhättans Animationsförening anordnar för tredje året i rad Trollywood Animation Festival. I arrangörsgruppen för festivalen deltar även Innovatum tillsammans med Högskolan Väst och Trollhättans Stad.

- Vi är mycket stolta över att kunna fortsätta presentera ett späckat program med tungviktare inom animationsbranschen, säger Ben Mowbray, en av festivalorganisatörerna.

Den 17-19 maj arrangeras för tredje året i rad Trollywood Animation Festival (TAF) på Folkets hus/Kulturhuset i Trollhättan. Det är Sveriges största festival för företag som sysslar med animation inom företrädesvis film, reklam och spel.

- Festivalen är en mötesplats för animation där teknik, fakta och skratt möts. Ett nav för inspiration helt enkelt, säger Ben Mowbray.

Internationella gäster

Många av föreläsarna är internationellt kända.  Till exempel färgmästaren Nathan Fowkes från USA. Hans namn kanske inte är så känt för gemene man, men filmerna han jobbat med känner nog många till som Spirit, The Prince of Egypt, How to Train Your Dragon, Rio 2, Ferdinand och Shrek.

Juri Stanossek, från tyska företaget Mackevision, är de visuella effekternas mästare och har vunnit pris för effekterna i den populära tv-serien Game of Thrones.

Sandra Pilny-Lockertsen är en flitigt anlitad bildmanusmakare från Norge med bland andra Lillyhammer och reklamfilmen Why Can’t We Be Friends på sitt CV.

Animerat på gång

En punkt på festivalprogrammet är vad som pågår just nu inom den animerade filmbranschen i Sverige. En av dem som närvarar är Niki Lindroth von Bahr vars musikalkortfilm Min börda prisats på flera filmfestivaler världen runt. Min börda är delvis gjord i Trollhättan.

Grand old man inom svensk animation, Per Åhlin, intervjuas på scenen av författaren och journalisten Elisabeth Lysander. Per Åhlin ligger bakom filmer som Dunderklumpen, Resan till Melonia och förstås Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Under festivaldagarna visas dessutom Per Åhlins bilder i Trollhättans konsthall.

Gratis film

Även om TAF vänder sig främst till företag så är en dag vikt för allmänheten. Sista festivaldagen visas animerad film gratis i Folkets hus, bland annat den hyllade barnfilmen Gordon och Paddy, som är gjord i Trollhättan. Ytterligare en långfilm är planerad, den kommer att presenteras senare. Även ett paket med animerade kortfilmer för en mer vuxen publik visas.

För mer information om Trollywood Animation Festival, gäster och filmer se www.trollywoodanimation.se