Fallen och slussarna

Trollhättans vackraste besöksmål

De mäktiga fallen och de imponerande slussarna är områden med storslagna omgivningar som lockat hit turister under flera århundraden. Här kan du följa Göta älvs naturliga väg, från de lummiga öarna i Trollhättans centrum, förbi de enorma dammluckorna och ner mot den idylliska stillheten vid Kärlekens stig.

De mäktiga fallen och de imponerande slussarna är områden med storslagna omgivningar som lockat hit turister under flera århundraden. Här kan du följa Göta älvs naturliga väg, från de lummiga öarna i Trollhättans centrum, förbi de enorma dammluckorna och ner mot den idylliska stillheten vid Kärlekens stig.

Lika fascinerande är det att följa kanalen till slussområdet där resterna av den första farbara leden från år 1800 samsas med dagens slussled. I närheten av både fallen och slussarna finns flera andra pärlor värda att upptäcka. Som det gamla industriområdet Innovatum där roliga aktiviteter lockar både stora och små, den granitklädda kraftstationen Olidan som erbjuder guidade visningar, eller den rofyllda Forngården ovanför fallen.

Ett hett tips är att använda de fina promenadstigarna och de cykelvänliga vägarna där tydliga skyltar leder dig runt olika slingor och leder. På några platser hittar du också levande ljudberättelser som går att lyssna på via mobilen. Allt för att förhöja din upplevelse, och göra det enkelt att njuta av det natursköna och historiska området på egen hand. Här kan du läsa mer om området och vad det har att erbjuda!

Slussarna: Konsten att flytta fartyg i höjdled

Det är en imponerande syn att stå riktigt nära ett 90 meter långt fraktfartyg, med en totalvikt på 4 000 ton, som sakta tar sig genom Trollhättans slussar. Minst lika fascinerande är det att föreställa sig en träskuta färdas genom den första slussleden för över 200 år sedan. I slussområdet flyter nutid och dåtid ihop. Här möts de tre lederna från 1800, 1844 och 1916. De två 1800-talslederna står sedan länge oanvända men den senare trafikeras ännu livligt av både nyttofartyg och fritidsbåtar.

Från juni till augusti är det som mest aktivitet i slussområdet när Göta älv fylls av fritidsbåtar. Då finns ständigt goda chanser att få uppleva hur både stora och små fartyg flyttas drygt 30 meter i höjdled mellan den lägsta och högsta vattennivån.

Mer besöksinformation ›
elfkungen

Kanalbåten Elfkungen i slussarna

När du besöker slussområdet har du också nära till:

gamla slussportar

Gamle Dal

I den nedre delen av det gamla slussområdet möts 1800- och 1844-års slussleder i en pittoresk oas med stilla vatten, stora lummiga träd och böljande gröna ytor. Några av slussportarna finns kvar från den tid då de öppnades manuellt.

Gamle dal

Nils Ericsons promenad

En vacker slinga som tar cirka 25 minuter. Leden är markerad och sträcker sig från det övre slussområdet ner till Gamle Dal och tillbaka.

fallen3

Båttur i kanalen

Färdas i kanalen och upplev en slussning. Under sommaren gör rederiet Strömkarlen dagligen turer med den välbevarade kanalbåten M/S Elfkungen från 1875. På- och avstigning sker vid de övre slussarna eller vid Stadskajen intill hotell Scandic Swania.

Mer info: stromkarlen.se

Kanalmuseum

Kanalmuseet

Stig in i en drygt hundraårig byggnad och ta del av kanalen och slussarnas historia. Här visas bland annat olika båtmodeller, en dykardräkt från 1800-talet, en gammal kaptensalong och en återskapad smedja.

Öppet hela sommaren, förutom dagarna kring midsommar.

Fall med starka krafter

Inte någon annanstans i södra Sverige finns en lika dramatisk älvfåra som skär genom landskapet. Men det är först när dammluckorna öppnas och det skummande vattnet väller fram som man förstår vilken oerhörd kraft älven besitter. Storheten i detta landskap upplevs enklast från Oscarsbron, men fina vyer hittar du från många olika platser längs de omkringliggande stigarna. Den allra högsta utsiktsplatsen är Kopparklinten där man en klar dag kan se flera mil bort. Härifrån stupar berget nästan 70 meter rakt ner mot vattnet, som efter kraftstationerna återigen hittar sin naturliga väg söderut.

Mer information och tider för fallpåsläpp ›
fallen5

När vattnet släpps fritt forsar 300 000 liter vatten ner genom luckorna, varje sekund.

När du besöker fallen har du också nära till:

Polhems sluss

Ekeblads sluss och Polhems sluss

från mitten av 1700-talet.

kungsgrottan

Kungsgrottan

Här har flera kungligheter ristat in sina namn i berget. De första som förevigade sitt besök här var kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika 1754 och den senaste inristningen har gjorts av kronprinsessan Victoria.

Insikten

Insikten

Här får du en inblick i Vattenfalls verksamhet och lär om energi och vattenkraft. Fri entré. Insikten är även utgångspunkt för arrangerade vandringar i området samt guidade visningar i Olidans kraftstation.

Läs mer på kreativkraft.se

forngården

Forngården

En vacker oas ovanför fallen, med gamla hus och byggnader från 1700- och 1800-talen. En utmärkt plats för pick-nick med sina gröna ytor och den omgivande skogen.

Kopparklinten

Kopparklinten

Den högsta utkikspunkten i fallområdet. Härifrån ser man ut över hela Trollhättan med omnejd.

promenad

Wilhelm Hansens och de Lavals promenader

I området finns ett par markerade rundslingor. Wilhelm Hansens promenad går runt Olidan och tar cirka 35 minuter. De Lavals promenad sträcker sig runt fallen och tar cirka 45 minuter.