Pedagogiska program årskurs 7-9

Vi erbjuder ett antal olika program för elever i år 7-9. Gemensamt för dessa är att du träffar en pedagog som tar hand om dig och dina barn.

Tänk också på att Innovatum Science Centers utställningar är en fantastisk upplevelse för barnen att upptäcka. När du bokar se till att du har tid för detta också eller välj enbart ett utställningsbesök.

För att boka och se tillgänglighet besök vårt skolbokningssystem:

Skolbokning ›
pile-of-books
water

Trollhättan Energi: Vatten

Vad innehåller vatten och hur kan det smaka?

En halvdagsaktivitet kring vatten där klassen får delta i två workshops. Vi börjar med en introduktion där vi får träffa personal från Trollhättan Energi som berättar hur de gör för att vi ska få rent vatten i staden. Aktiviteten är konkret och väldig praktisk!

Läs mer ›
space-escape

Space Escape

Ni är besättning på rymdskeppet Apollo 13. Efter nästan 56 timmar i rymden exploderar en syretank och en av er i besättningen meddelar markkontrollen:
”Houston, we’ve had a problem.”

Ni måste lösa 6 olika uppdrag för att ta er hem till jorden. Allas olika kunskaper och färdigheter behövs för att lösa problemen. Träning i problemlösning och samarbete i Escape Room-format!

Läs mer ›
robotmatte

EV3: Robotmatte

En övning i programmering och matte

En person är skadad och måste räddas omedelbart. Vi måste skicka in vår EV3-robot i det farliga området.

Läs mer ›
mars-1600

EV3: Expedition Mars

Vår marsexpedition har stött på problem. Det är er uppgift att lösa dessa.

Till er hjälp har ni våra nya EV3-robotar, som ni får programmera och utrusta på lämpligt sätt. Det är bråttom för syret håller på att ta slut!

Läs mer ›
automagi

Den automagiska staden

Våra tekniska system

I tredimensionella modeller ska eleverna koppla ”under mark” de olika tekniska systemen i en stad. När vatten/avlopp, elnät, fibernät samt fjärrvärme fungerar förvandlas staden till Den Automagiska Staden vi alla vill ha.

Läs mer ›
pedagogiska program äldre

Rita likt en arkitekt

I detta program introduceras du till de grundläggande verktygen i Sketchup och med dessa skapar du din egen byggnad. Du är arkitekt, byggare och formar världen!

Läs mer ›
Planetariet står uppställt i Utopia, utanför sitter barn i en ring på en matta.

Rymden – En introduktion

Vi gör en utblick ut i rymden och ser vad som finns att beskåda där; stjärnor och stjärnbilder, zodiaken, planeter och månar samt galaxer och nebulosor. Kanske ser du ett stjärnfall?

Läs mer ›
rymdett02

Rymden – Vårt solsystem

En hisnande resa, i vårt planetarium, med start från de yttersta planeterna i vårt solsystem. På vår resa inåt mot solen tittar vi bland annat på planeter, asteroider, dvärgplaneter och månar.

Läs mer ›
nattochdag-1400

Rymden – Natt och dag, vinter och sommar

Varför blir det mörkt när det är natt och ljust när det är dag? Hur räknar vi månader och år? I vårt planetarium kan vi se jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra.

Läs mer ›
elshow

Elshow

En föreställning med hög spänning där eleverna själva kan bli huvudpersonerna och känna hur det är att få 10 000-tals volt genom kroppen.

Läs mer ›
rent-vatten

Rent vatten

Det mesta av vårt vatten på jorden är saltvatten som vi inte kan dricka.

Det vatten som är drickbart måste vi vara rädda om. På många ställen runt om på vårt klot är vattnet så förorenat att man inte kan dricka det utan att riskera att bli sjuk. Det finns flera olika metoder att rena vatten. I vår labbmiljö får eleverna möjlighet att lära sig mer om hur man kan rena vatten samt undersöka olika metoders effektivitet.

Läs mer ›
microbit

Micro:bit

Micro:bit är ett mikrokontrollerkort, utan eget operativsystem…

…som är utrustat med bland annat en LED-display och ett antal sensorer. Eleverna får testa blockprogrammering med micro:bit. Vi går igenom grunderna och gör ett par övningar där eleverna bland annat får göra en interaktiv namnskylt. Detta är en aktivitet som på ett lustfyllt sätt ger eleverna en bra start till fortsatt arbete med programmering och Micro:bit.

Läs mer ›
newtons-cradle

Newtonshow

Vem var egentligen Newton och vad är en fysikalisk lag? Detta tar vi reda på i Newtonshowen där eleverna får prova på många experiment kopplade till Newtons lagar.

Läs mer ›
blås_kona

Upptäck utställningen på egen hand

Vi har 4 400 kvadratmeter fyllda av interaktiva utställningar. Några är små, som Såpbubblekaren, och andra mycket stora, som Bollfabriken som upptar nästan en hel hall. Du och dina elever kan på egen hand utforska våra utställningar och stanna till på den plats ni tycker mest om så länge ni har lust.

Läs mer ›