EU-utlysningar
Syftet med den här sidan med EU-program är att ge en överblick av kommande och existerande utlysningar av intresse för aktörer inom Fyrbodal. Detta är en levande sida som kommer att uppdateras kontinuerligt av Innovatum. Denna sida är med andra ord inte heltäckande över alla idag existerande program och utlysningar. Dessa du finner här är sådana som ryms inom Innovatums och dess nätverks intresseområden.
Hör av dig till oss om du har funderingar kring någon av programmen!
Lillemor Lindberg
innovatum,projektarena
Verksamhetsansvarig internationella program
-
Telefon:
0520-289323 -
Mobil:
0730-988822 -
E-post:
lillemor.lindberg@innovatum.se -
vCard:
Hämta vCard
Nyhetsbrev om EU
Vill du få en uppdatering över vad som händer på EU-fronten, både på Innovatum och utanför? Då ska du prenumerera på vårt nyhetsbrev EU-nytt!
STRUKTURFONDERNA
Med hjälp av EU:s strukturfonder kan projekt skapa regional tillväxt. Kompetensutveckling och spjutspetsforskning – projekten kan vara mycket olika – men målet är det samma: Tillväxt och sysselsättning i alla Europas regioner. Pengar ur strukturfonderna går till projekt som arbetar för tillväxt och sysselsättning i Sverige. Tillväxtverket har regeringens uppdrag att förvalta de regionala strukturfondsprogrammen i Sverige.
Det finns flera olika EU-program, här nedan finner du ett urval av dessa.

NORDSJÖPROGRAMMET
Nästa deadline för ”Expression of interest” - juli till augusti 2017
Det övergripande målet med programmet är att göra Nordsjöregionen till en bättre region att bo och investera i.

SVERIGE-NORGE
Nästa deadline för ansökningar 15 september 2017
Programmets övergripande syfte och mål är att genom ett gränsöverskridande samarbete skapa de bästa förutsättningarna för en ekonomiskt stark region med en attraktiv livsmiljö.

ÖRESUND-KATTEGAT-SKAGERRAK
Nästa call öppnar 14 augusti med deadline 15 september 2017
Projekten ska bidra till att lösa gemensamma utmaningar och utnyttja gemensamma styrkor inom något av fyra insatsområden: innovation, grön ekonomi, transport eller sysselsättning.

Östersjöprogrammet
Nästa utlysning förväntas öppnas under hösten 2017
Östersjöprogrammets övergripande mål är att stärka territoriell utveckling och samarbete för att skapa en mer innovativ, tillgänglig och hållbar Östersjöregion.

INTERREG EUROPE
Utlysning öppen, stänger 30 juni 2017
Tyngdpunkten ligger på att stödja erfarenhetsutbyte mellan framförallt offentliga aktörer i syfte att förbättra satsningar till att främja den regionala utvecklingen i Europa.

REGIONALFONDEN – ERUF VÄSTSVERIGE
Ingen utlysning för tillfället
Programmet består av tre insatsområden:
•Samverkan inom forskning och innovation Små och medelstora företag i regionen behöver öka sina investeringar i forskning och innovation och sin förmåga att kommersialisera kunskap. Projekt inom programmet stimulera samverkan mellan företagen, akademi och forskningsinstitut.
•Konkurrenskraftiga små och medelstora företag Projekten ska främja utvecklingen av fler nya innovativa företag och stimulera utveckling i befintliga små och medelstora företag och därmed bidra till ökad konkurrenskraft i näringslivet.
•Innovation för en koldioxidsnål ekonomi De kan användas för att underlätta för företag att samverka kring forskning och innovation kring koldioxidsnål energianvändning, eller för att utveckla test- och demonstrationsmiljöer. Projekt kan även inriktas på att öka företags energieffektivitet.

URBACT III
Utlysning för Transfer Networks under hösten 2017

Eurostars
Nästa omgång stänger 14 sept. 2017
Inom programmet kan små och medelstora företag i samarbete med forskningsorganisationer och offentlig sektor söka finansiering för utveckling av marknadsnära processer, produkter och tjänster i internationella projekt. I Eurostars får företagen via internationellt samarbete tillgång till ny kunskap, nya samarbeten, samt möjligheter att testa på nya marknader. Svenska deltagare har hittills varit framgångsrika inom programmet och cirka 30% av alla sökande har fått finansiering.

HORIZON 2020
Horisont 2020 är EU:s program för forskning och innovation och består av tre delprogram; spetskompetens, industriellt ledarskap och samhällsutmaningar. Det finns sju utpekade samhällsutmaningar med stark koppling till den lokala och regionala nivån.
Projekten ska utföras i partnerskap mellan exempelvis akademin, näringsliv och offentlig sektor. Organisationer som inte bedriver forskning kan också delta i projekt, då framför allt som testarena eller slutanvändare.
Horizon 2020 - Industriellt Ledarskap
Fortlöpande utlysningar
Detta ska bl a ske genom riskkapital, stöd till innovationer i små och medelstora företag, och genom satsningar på sk Key Enabling Technologies, dvs mikro- och nanoelektronik, nanoteknologi, avancerade material, bioteknik och avancerad tillverkning och bearbetning.
Följande områden ingår i Industriellt Ledarskap
- Informations- och kommunikationsteknik
- Nanoteknik, material, bioteknik & ny produktionsteknik
- Rymd
- Tillgång till riskfinansiering
- Innovation i små och medelstora företag
Horizon 2020 - Samhälleliga utmaningar
Fortlöpande utlysningar
Sju utmaningsområden pekas ut:
- Hälsa, demografiska förändringar och välbefinnande
- Livsmedelstrygghet, hållbart jord- och skogsbruk, marin, maritimǩ och insjöforskning samt bioekonomi
- Säker, ren och effektiv energi
- Smarta, gröna och integrerade transporter
- Klimatåtgärder, resurseffektivitet och råvaror
- Europa i en föränderlig värld, inkluderande innovativa och reflekterande samhällen
- Trygga samhällen – säkerställa frihet och trygghet för Europa och dess medborgare. Exempel på det är hälsa, energi och ett inkluderande och säkert samhälle.
Utöver dessa tre huvudprioriteringar finns även utlysningar inom arbetsprogrammen Spreading excellence and widening participation, Science with and for Society samt kärnenergiprogrammet Euratom
Horizon 2020 – Spetskompetens
Fortlöpande utlysningar
SME/SMF-instrumentet
Fortlöpande utlysningar
Små och medelstora företagen kan söka ”SMF-instrumentet”, vilket är ett nytt sätt att stödja små och medelstora företags innovationsverksamhet. SMF-instrumentet riktar sig till alla typer av innovativa små och medelstora för att kunna främja tillväxt inom alla sektorer.
COSME - Programmet för företagens konkurrenskraft och små och medelstora företag
Cosme har en planerad budget om 2,3 miljarder euro och är förkortning på Competitiveness of Enterprises and Small and Mediumsized Enterprises.
COSME består av fyra delar:
– Tillträde till marknader
– Tillgång till kapital
– Entreprenörskap
– Näringslivsförutsättningar

KREATIVA EUROPA
Fortlöpande utlysningar (se www.kreativaeuropa.eu).
Kreativa Europa är EU:s program för kulturella och kreativa näringar. Kreativa Europa består av två huvudområden, kultur och media. Programmet kan exempelvis ge stöd till gemensamma produktioner, publikutveckling eller utveckling av spelfilm och dataspel.
Kreativa Europa är uppdelat i de två delprogrammen Kultur och Media samt ett sektorsövergripande programområde som bland annat inkluderar ett finansiellt lånegarantiinstrument.
Kreativa Europa Desk Sverige svarar på frågor om programmet och ger råd vid ansökan. I Sverige delar Statens kulturråd och Svenska Filminstitutet på uppdraget. Kulturrådet ansvarar för delprogrammet Kultur och Filminstitutet för delprogrammet Media.

FONDEN FÖR ETT SAMMANLÄNKAT EUROPA (CEF)
Det övergripande syftet för programmet är att förbättra Europas transport-, energi- och digitala nät genom att stödja infrastrukturprojekt inom de tre områdena energi, transport samt telekommunikationer och informations- och kommunikationsteknik.
Målsättningarna är att öka sysselsättningen och konkurrenskraften i Europa samt bidra till en grönare ekonomi.
CEF Transport
Transport Blending Call har deadline 14 juli och 30 nov. 2017
Stöd ges även till noder (exempelvis städer, flygplatser, hamnar) som kan sammanlänkas med transeuropeiska transportnätverk.
CEF Energy
Ingen utlysning för tillfället (20170220)
- Ökad konkurrenskraft genom främjande av integrering av den inre marknaden för energi och driftkompabilitet för el- och gasnät över gränserna.
- Ökad energiförsörjningstrygghet inom unionen.
- Hållbar utveckling och miljöskydd genom bl.a. integrering av energi från förnybara energikällor i distributionsnätet och utveckling av smarta energinät.
LANDSBYGDSUTVECKLING

Lokalt ledd utveckling genom Leader
Det är Jordbruksverket som ansvarar för samordningen av de fyra fonderna.
I Fyrbodal finns 4 olika Leaderområden. Nedan hittar du länkar till dessa:

LIFE
LIFE består av två delprogram, miljö och klimat. Programmet ger stöd till större, strategiska utvecklingsprojekt. Till skillnad från andra sektorsprogram är det möjligt att ett LIFE-projekt enbart involverar svenska partners. Projekt kan till exempel handla om att skapa bättre tekniska lösningar för så väl resurshushållning som förnybar energi, liksom att bevara biologisk mångfald.
LIFE - Delprogram Miljö
2017 Call planeras att öppna 28 april.
- Traditional Projects
- Prepatory Projects
- Integrated Projecs (phase 1 and 2)
LIFE - Delprogram Klimat
2017 Call planeras att öppna 28 april.
- Traditional Projects
- Prepatory Projects
- Integrated Projecs (phase 1 and 2)
